Savetovalište za potrošače primilo 3000 prigovora - iKragujevac


Vesti

Regionalno Savetovalište za potrošače je tokom prve godine rada primilo 3.000 prigovora, od čega je oko 1.000 bilo iz Kragujevca.

Na sednici Gradskog saveta za zaštitu potrošača rečeno je da se najčešći prigovori odnose na elektroprivredu Srbije i komunalne usluge.

U 2015. regionalno potrošačko Savetovalište je primilo 3.000 prigovora građana, od čega je više od 1.000 iz Kragujevca.

Preostale žalbe su iz drugih krajeva Šumadije i Zapadne Srbije, za koje je Savetovalište zaduženo kao regionalni centar.

Preko 90 odsto prigovora uspešno je rešeno, a Kragujevac se izdvaja kao vodeći grad u zaštiti potrošača u celoj Srbiji, rečeno je na sednici Gradskog saveta za zaštitu potrošača.

U toku je 16 sudskih postupaka, dve presude su već pravosnažne, a donete su dve prvostepene odluke.

Od ukupnog broja prigovora, čak trećina se odnosi na usluge.

Savet potrošača zajedno sa gradskom upravom planira da naredne godine udje i u školski sistem, u smislu neformalnog obrazovanja.

Tako će u svim srednjim školama napraviti zanimljive radionice gde će djake upoznati sa osnovnim pravima potrošača.

Inače u kontroli primene Zakona o potrošačima u periodu od 11 meseci, tržišni inspektori su obavili 95 inspekcijskih nadzora, podneto je 37 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i doneto je 21 rešenje o otklanjanju nedostataka.

Takodje podneto je 36 prijava potrošača koje su se odnosile na reklamacije. Pored toga radjene su kontrole prometa i cena lekova u apotekama čiji je režim izdavanja na recept, kao i kontrola isticanja cena na javnim parkiralištima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu