BRUKA: Petrovića uhapsili jer je oštetio "Energetiku" za 59 miliona dinara?! - iKragujevac


Vesti

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio dva krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su Nikolu Petrovića , bivše odgovorno lice preduzeća ''Energetika'' iz Kragujevcu.

Postoje osnovi sumnje da je Nikola Petrović., od 2010. do 2015. godine, kao odgovorno lice, za potrebe preduzeća ''Energetika'', iz rudnika Miljevina i Kamengrad u Republici Srpskoj, nabavljao ugalj po višoj ceni iako je mogao da ga nabavi iz srpskih rudnika u sastavu JP PEU „Resavica“ po nižim cenama.

Takođe, osumnjičeni se tereti da je od 2011. do 2013. godine, nepotrebno uveo kao posrednika preduzeće „Šumadija Sajam“, u realizaciji prevoza uglja iz rudnika Miljevina iz Republike Srpske čime je povećao cenu prevoza sa 18 na 20 evra po toni.

Menadžment firme na čelu sa Nikolom Petrovićem pri uvozu bosanskog uglja u ukupnu sumu nije računao cenu prevoza, koju je Energetika plaćala od 15 do 18 evra po toni. Tona Miljevine je ovo preduzeće koštala od 20 do 30 evra. Samo na osnovu kupovine za 50 posto skupljih ugljeva Energetika je u poslednjih 6 godina imala finansijski gubitak od 6 miliona 64 hiljade 155 evra. U ovom periodu je kragujevačka toplana pretrpela ogromne gubitke ugovarajući prevoz sa posrednikom Šumadija sajmom, kome je plaćala dodatnih od 10 do 15 posto.

Iz raspoložive dokumentacije, evidentna je i naklonjenost prethodnog rukovodstva ka ugljevima koji se prevoze na najskuplji način - kamionski, pa je u par navrata i za Resavicu koja bi trebalo da u Kragujevac stigne železnicom ugovaran kamionski prevoz.

Ukupna materijalna šteta koja je pričinjena ovim delima preduzeću ''Energetika'' procenjuje se na najmanje 59.000.000,00 dinara. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu