NOVE PORESKE MERE: Veći porez na oružje, manji na novo zapošljavanje! - iKragujevac


Vesti
Naredne dve godine država će malim firmama i mikropreduzećima i preduzetnicima oprostiti 75 odsto poreza na zaradu, odnosno po 50.000 dinara za svakog novoprimljenog radnika, pod uslovom da prime najmanje dva zaposlena. Kako Kurir javlja u isto vreme, bankama se olakšava prodaja problematičnih kredita građana i privrede, a vlasnici oružja moraće da pripreme više novca na ime poreza.

Država je, kako je navela u predlozima zakona, procenila da će zbog povraćaja poreza na zarade budžet izgubiti oko 500 miliona dinara na svakih 10.000 novozaposlenih, što je 50.000 dinara po radniku. Država će ovaj novac potrošiti, kako je objasnila, da bi se otklonila siva zona u oblasti zapošljavanja i reformisalo poslovno okruženje. Poslodavci sada na 100 dinara neto plate moraju da daju od 63 do 65 dinara poreza i doprinosa.

Inače, povraćaj poreza na zarade i doprinose od 60 do 75 odsto kao olakšica već je postojao i mogle su da ga dobiju sve firme. Nije poznato da li je ova mera dala rezultat, ali se sada država odlučila da samo mala i mikro preduzeća i preduzetnici dobiju oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade.

Građani koju su plaćali porez na pištolj / revolver 3400 dinara od sledeće godine plaćaće 3440 dinara.

Oružje za koje je izdat oružani list za držanje i dozvola za nošenje do sada je bilo 16940 dinara a od sledeće godine 17160 dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu