KG: Najviše objekata bez upotrebne dozvole izgrađeno 70-ih i 80-ih godina - iKragujevac


Vesti

Kragujevac ima izuzetno veliki broj objekata koje treba usaglasiti, jer od blizu 100 000 koliko je evidentirano u katastru na osnovu aero snimaka, čak dve trećine nema upotrebnu dozvolu, rekao je u izjavi za sajt Grada Veroljub Trifunović član Gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju. 

To ne znači da su svi podignuti bespravno ili na mestima gde to nije dozvoljeno, već da treba da prođu kroz proces ozakonjenja nezakonito podignutih objekata.

To je posledica ubrzane urbanizacije Kragujevca 70 – tih i 80 – tih godina, kada se na svakih deset godina doseljavalo po 30 000 ljudi koji nisu mogli da se smeste u društveno regulisane objekte.

Novi Zakon o ozakonjenju, prema Trifunovićevim rečima omogućiće jenostavniju i jeftiniju legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata. Na tom velikom poslu koji predstoji, radiće inspekcija koja treba da evidentira sve takve objekte uz pomoć komisija ili drugih radnih tela, odnosno Uprava za urbanizam koja ima Odeljenje za bespravnu gradnju i Republički geodetski zavod koji sve to mora da sprovede kroz knjige. Na kraju tog procesa najveći broj objekata trebalo bi da bude legalizovan u smislu imovine i građevinskih prava.

U ovom trenutku, prema Trifunovićevim rečima, postoje dve kategorije građana. Prvu čini grupa od 20 000 koja je u skladu sa ranije važećim zakonom nadležnim službama već podnela zahteve i oni se obrađuju po nekoj dinamici. Drugu kategoriju čine građani koji svoje objekte uopšte nisu prijavljivali. Takve objekte će identifikovati inspekcija odnosno komisija, koja će doneti rešenje za rušenje i istovremeno zaustaviti to rešenje od realizacije, dok se ne reši proces legalizacije. Državni organ koji vrši popis podnosi i zahtev za ozakonjenje svih objekata.

Kragujevac ima izuzetno veliki zadatak pred sobom, a ozakonjenje bespravno podignutih objekata treba da bude okončano u relativno kratkom roku. Građani, sve potrebne informacije, mogu da dobiju u holu Gradske uprave.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu