Taksa za RTS 150 dinara - iKragujevac


Vesti

TV pretplata ipak podnošljiva!?

Na dnevnom redu nove sednice Skupštine Srbije, biće razmatran predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, i on predviđa da taksa za RTS i RTV iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju.

Predviđeno je da se taksa na taj način i u tom iznosu naplaćuje od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2016. godine.

Sredstva uplaćena na teritoriji Vojvodine 70 odsto se uplaćuju za RTV, a 30 odsto za RTS.

U obrazloženju zakona se navodi da je cilj naplate takse otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad i funkcionisanje javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Sredstva dobijena od takse za javni medijski servis i četiri milijarde dinara, koliko je inače izdvojeno iz državnog budžeta, utvrđuju se, kako je navedeno, u funkciji obezbeđivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu