FIAT I DALJE NA ČEKANJU: Neizvestan izvoz za Rusiju - iKragujevac


Vesti

Novi ciklus proizvodnje u kragujevačkoj fabrici startovaće nakon predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika, 11. januara. Iako Fijat još uvek nije saopštio plan za narednu godinu, očekuje se da će u kompaniji FCA Srbije i u 2016. biti proizvedeno oko 100.000 automobila.

Ovogodišnja proizvodnja svih verzija modela "fijat 500L" u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCAS) biće okončana danas, a prema slobodnim procenama iz pogona je tokom ove godine izašlo nešto više od 90.000 gotovih automobila, što je za oko 10.000 vozila manje no lane. Pad proizvodnje i plasmana "velikog fiće" uzrokovan je slabijom prodajom tog modela na severnoameričkim tržištima, usled čega je oko 3.500 zaposlenih u kragujevačkoj fabrici u poslednjih nekoliko meseci svake druge sedmice bilo na prinudnim odmorima.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić juče je najavio da će se na sastanku srpsko-ruske Mešovite grupe, zakazanom za januar u Beogradu, ponovo razgovarati o bescarinskom izvozu kontingenta od 5.000 "fijata 500L" u Rusiju. Čak i ako Rusi, posle "preganjanja" koje traje od 2013. napokon prihvate taj zahtev, plan kompanije FCA Srbija za 2016. neće biti značajnije uvećan, jer se taj broj automobila u Kragujevcu proizvede za osam radnih dana.

Pored tog još nerealizovanog posla, o odnosu države prema većinskom partneru u FSA, govori činjenica da Nadzorni odbor preduzeća još uvek ne funkcioniše, jer je Vlada Srbije za predsednika tog tela predložila državnog sekretara u Ministarstvu privrede Miloša Petrovića koji, međutim, prema stavu Agencije za borbu protiv korupcije, ne može istovremeno da bude na dve javne funkcije.

Agencija je početkom meseca dala mišljenje da bi Petrović "vršenjem javne funkcije člana Nadzornog odbora navedenog privrednog društva ugrozio nepristrasno vršenje javne funkcije državnog sekretara u Ministarstvu privrede". Ostaje nejasno da li Vlada imenovanjem državnog sekretara, za kojeg je, bez obzira što se radi o dobrom poznavaocu prilika u svetskoj automobilskoj industriji, morala da zna da bi preuzimanjem još jedne javne funkcije došao u sukob interesa, svesno sabotira rad organa upravljanja u kragujevačkoj fabrici automobila, ili joj do nje nije stalo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu