Očuvanje i zaštita kulturnog i istorijskog nasleđa - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Radomir Nikolić primio je visoku delegaciju Saveta Evrope, na čelu sa Magelon Dižan-Pons, izvršnom sekretarkom Evropske konvencije o predelu i predstavnike ministarstava životne sredine Italije, Portugala, Slovenije i Hrvatske.

Tom prilikom predstavljen je plan revitalizacije prostora nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda i namera da se ova celina, zajedno sa Senjskim rudnikom, kandiduje za listu svetske baštine UNESCO.

U toku razgovora sa gradonačelnikom Nikolićem i njegovim saradnicima, izvršna sekretarka Evropske konvencije o predelu Saveta Evrope, Magelon Dižan-Pons izrazila je zadovoljstvo projektima kojima se u Srbiji revitalizuju, štite, ali i dovode u funkciju razvoja istorijske celine, poput Kneževog arsenala u Kragujevcu.

Gradonačelnik Radomir Nikolić rekao je da projekat revitalizacije prostora nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda za Kragujevac ima veliki značaj. Osim zaštite vrednog kulturno-istorijskog nasleđa, prema planu koji je urađen uz pomoć nemačke organizacije GIZ, težište razvoja centralne gradske zone u narednim godinama biće preseljeno na desnu obalu Lepenice.

Ova poseta organizovana je dan uoči završne konferencije projekta ''Unapređenje kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu'', koji sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj.

Prilikom razgovora istaknuta je namera da se, po preporuci eksperata Evropske unije, Senjski rudnik i Knežev arsenal kao jedinstvena kulturna celina koja povezuje ruralne i urbane predele, kandiduje za listu svetske baštine UNESCO.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu