Projekat pomoći i veća briga za osobe s autizmom u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Marko Biorac iz Kragujevca ima autizam, nakon 10 godina prvi put je izašao u šetnju. Zahvaljujući novom programu pomoći, osobama s autizmom omogućen je asistent u nezi i pomoć u kući.

Zahvaljujući ovom projektu, 20-ogodišnji Biorac je prvi put posle deset godina izašao u šetnju. On živi u jednoj oronuloj kući u centru Kragujevca. Marko ima teški oblik autizma, pa je samohrana majka Svetlana Petrović neprestano uz njega.

Posle deset godina, Marko je prvi put izašao van dvorišta. Uz pomoć Suzane Mirković, asistenta koji pomaže osobama s autizmom, on sada dva puta sedmično prošeta okolnim ulicama.

"Marko je bio stvarno iznenađen time šta se sve nalazi napolju, a on to nije duže vreme video, zato što njegova majka nije mogla sama da ga šeta. On je snažan, a ona je konstitucijom sitnija žena", navodi Mirković.

I majka prvi put može bez brige izaći iz kuće. Do sada se morala oslanjati na komšinicu, koja joj je nabavljala hranu i lekove.

Asistent u porodici projekat je Udruženja za pomoć osobama s autizmom iz Kragujevca. Prednost su dobile samohrane majke i nezaposleni roditelji. Osam porodica za sada koristi ovu uslugu. Cilj Udruženja koje je osmislilo ovaj projekat bio je i da ukaže na to koliko su izopšteni i usamljeni oni koji su ceo život posvetili negovanju dece.

Projekat će trajati četiri mjeseca, finansira ga gradska vlast, ali najavljuju i dalju podršku.

"Ovo je samo početak, ali će se svakako nastaviti u 2016, 2017, 2018, i 2019. godini, s većim obimom i većim obuhvatom", govori Gordana Damnjanović iz Gradskog veća Kragujevca.

Koliko Marku znači poseta asistenta govori činjenica da je Suzanu prihvatio već pri prvom susretu. "Kad dođe, on je veseo, skakuće oko nje, zove je u sobu. Kad je muzika oni igraju u sobi, i tako", ističe majka.

U kući u kojoj krov samo što se ne sruši, Marko s majkom živi od socijalne pomoći i dječjeg dodatka. A i zakon je prema ovim ljudima surov. Kada je napunio 18 godina Marko je izgubio pravo na pakete pelena, koje su mu neophodne, što je novi trošak za ovu porodicu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu