Batočina: Dao više para na fudbal nego na poljoprivredu - iKragujevac


Vesti

Opština Batočina, jedna od najsiromašnijih u Srbiji, više je novca ove godine dala za sport nego ukupno za socijalnu, dečju i primarnu zdravstvenu zaštitu.

Samo za dva fudbalska kluba, „Slogu“ i „Šumadinac“, kojima je rukovodio predsednik opštine Batočina Radiša Milošević, iz budžeta su izdvojena veća sredstva nego što je predviđeno za razvoj poljoprivrede, lokalne ekonomije i turizma zajedno.
U prvih deset meseci 2015. godine za sportske klubove, saveze i udruženja iz budžeta je isplaćeno12,2 miliona dinara, a prema drugom rebalansu budžeta ova davanja će se do kraja godine popeti na 16,5 miliona dinara. Taj iznos čini nešto manje od 3,7 procenata ukupnog budžeta Batočine koji je za ovu godinu projektovan u visini od 450 miliona dinara.
 Davanja za sportske klubove i udruženja bila su još veća prošle godine – iznos od 22,2 miliona dinara koliko su tada podelili lokalni sportski klubovi činio je čak 5,7 procenata opštinskog budžeta.
Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u trećem kvartalu ove godine građani Batočine prosečno su zarađivali 29.288 dinara što ih svrstava među petnaest najsiromašnijih opština u Srbiji. Koliko su krojači budžeta Batočine darežljivi kada je u pitanju sport, a štedljivi na ostalim davanjima koja mogu povećati prihode građana ili doprineti povećanju životnog standarda može se zaključiti i na osnovu poređenja sa ostalim pojedinačnim stavkama iz budžeta. Od podrške lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima u ovoj godini više se izdvaja samo za funkcionisanje lokalne samouprave, upravljanje javnim dugom, održavanje puteva, javnu rasvetu, funkcionisanje osnovnih škola i predškolskih ustanova.
Od 450 miliona dinara, koliko opština planira da potroši, za socijalnu pomoć će biti izdvojeno oko 7,3 miliona dinara što nije ni polovina sume koja će završiti na računima lokalnih sportskih organizacija. O kolikom novcu se radi, govori i podatak da je iznos od 16,5 miliona dinara jednak iznosu koji opština za godinu dana prikupi od poreza na dobra i usluge.
 Sumu od 12,2 miliona dinara koja je do novembra isplaćena za razvoj sporta i omladine u Batočini podelili su dva sportska saveza i deset klubova, pretežno fudbalskih. Polovinu ukupnog novca dobili su FK „Sloga“ (3.506.000 dinara) i FK „Šumadinac” iz sela Brzan (3.000.000 dinara), dok je prošle godine na njihovom računima završilo i više novca – 7,1 miliona dinara je dobila „Sloga“, a 5,6 miliona „Šumadinac“. Na čelu ovih, očigledno povlašćenih, klubova koji se takmiče u četvrtoj ligi nalazio se i sadašnji predsednik opštine Batočina Radiša Milošević iz Demokratske stranke.
Po podacima Agencije za privredne registre, trenutni zakonski zastupnici FK „Sloga“ su zamenik predsednika skupštine Batočine Čedomir Petrović i član opštinskog veća Nebojša Đokić. Ovaj fudbalski klub u 2015. godini dobio je više novca nego što je opština opredelila za sve mesne zajednice u Batočini. „Sloga“ i „Šumadinac“ su dobili 300.000 dinara više što je opština opredelila za razvoj lokalne ekonomije, poljoprivrede i turizma.
 Sportski klubovi iz ostalih opština šumadijskog okruga dobijaju daleko manje novca nego ovi iz Batočine. Ne samo što su, pojedinačno gledano, budžeti za sport opština Knić, Lapovo i Rača od po dva miliona dinara i Topole od šest miliona dinara višestruko manji od batočinskog, već sve ove opštine zajedno ne izdvajaju za sport koliko Batočina. Procentualno, sve ove opštine za sport izdvajaju oko jedan odsto ukupnog budžeta, dok Batočina odvaja gotovo četiri puta više.
A po podacima Republičkog zavoda za statistiku, standard meštana Batočine lošiji je od standarda u Kniću, Lapovu, Rači i Topoli. U oktobru mesecu ove godine žitelji Batočine su prosečno prihodovali 29.738 dinara, dok su prosečne plate u Kniću bile 37.024 dinara, Lapovu 37.121 dinar, rači 32.033 dinara i Topoli 31.784 dinara
 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu