Kragujevac obeležio Međunarodni dan ljudskih prava - iKragujevac


Vesti

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Edis Durgutović pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima i Mihajlo Ignjatović zaštitinik građana posetili su Biblioteku igračaka Obrazovno kulturne zajednice Roma Romanipen koja funkcioniše u okviru Projekta obrazovanja za majku i dete, a koji uz podršku grada Kragujevca, Obrazovno kulturna zajednica Roma uspešno realizuje i ima za cilj unapređenje pristupa obrazovanju romske dece tokom ranog detinjstva.

Pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima Edis Durgutović ukazao je na značaj ovakvih aktivnosti koje funkcionišu u okviru većih, zapaženih i nagrađanih projekata jer na najbolji način oslikavaju zajedničku borbu za prava manjinske zajednice Roma u Kragujevcu dok sa druge strane predstavljaju i ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Od usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, 1948. godine što je bio prvi korak ka uspostavljanju osnovnih, elementarnih vrednosti koje su neophodne kako bi svaki građanin sveta živeo što dostojanstvenije, romska nacionalna manjina najugroženija je u oblasti obrazovanja. Zato smo želeli da danas posetimo najmlađe sugrađane koji u optimalnim uslovima uče i obavljaju svoje školske zadatke i ukažemo na značaj i važnost segmenta obrazovanja i integracije romske dece u društvenu zajednicu jer, diskriminacija je jedan od čestih razloga zbog kojeg ova deca napuštaju školu. Takva vrsta diskriminacije nedopustiva je i grad Kragujevac će nastaviti da se zalaže i ističe važnost i značaj ljudskih prava i sloboda, od prava na život i dostojanstvo do ostvarivanja društvenih i kulturnih prava bez obzira na to koje je pojedinac dobi, pola, vere, boje i nacije. Grad Kragujevac, u značajnoj meri, se trudi da poboljša položaj svih diskriminisanih zajednica, odnosno predstavnika onih zajednica čija su prava najugroženija - rekao je Durgutović, pomoćnik gradonačelnika.

Govoreći o odgovornosti svake države, zajednice i lokalne samouprave u pružanju i ostvarivanju prava pojedinca, Mihajlo Ignjatović zaštitinik građana, ističe da poseta najmlađim sugrađanima romske manjine jeste dobar primer isticanja važnosti zaštite ljudskih i građanskih prava, a da je odgovornost svakog od nas pa i države poštovanje međunarodnih standarda u cilju unapređenja zaštite ljudskih i građanskih prava i svih propisanih međunarodnih povelja.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se od 10. decembra 1948. godine kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i kada je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost i ostalih ljudskih prava i to bez ikakvih razlika.   

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu