Dani Meksika u Kragujevcu: Moguća unapređena saradnja između Kragujevca i Meksika - iKragujevac


Vesti

Slavica Kominac zamenik predsednika Skupštine grada i Obrad Turković pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih organizovali su danas prijem za Nj.E. ambasadora Meksika Hose Evaristo Ramon Šilotl Ramiresa. Na prijemu je pored ostalog bilo reči o mogućnostima unapređenja saradnje između Kragujevca i Meksika.

Između Srbije i Meksika postoji empatija, a naša je želja da preko Kragujevca koji je centar Šumadije produbimo i proširimo saradnju – rekao je ambasador Ramires. Prvi kontakti su uspostavljeni preko Salona antiratne karikature na kome učestvuju i karikaturisti iz Meksika. Saradnja bi mogla da bude proširena i u oblasti razmene studenata na period od godinu dana, kako bi studenti iz Meksika upoznali Srbiju odnosno Meksiko. Sledeći korak je da približimo privrednike kako bismo još više proširili saradnju između naše dve zemlje.

Za svaku lokalnu zajednicu je najvažnija i najinteresantnija saradnja u oblasti privrede, kazala je tom prilikom Slavica Kominac zamenik predsednika Skupštine grada. Kragujevac ima velike potencijale kako u oblasti industrije tako i u oblasti poljoprivrede. Slavica Kominac je izrazila uverenje da će u narednom periodu doći do konkretnijih koraka jer temelj svake saradnje je privreda koja se posle nadograđuje u oblasti umetnosti i kulture. Kragujevac i Meksiko su započeli saradnju preko Fakulteta muzičke umetnosti, a s obzirom na to da imaju izuzetne grafičare verujemo da će saradnja biti proširena i na oblast grafičkog dizajna.

Inače, tokom dana ambasador Meksika Hose Evaristo Ramon Šilotl Ramires posetio je Katedru za hispanistiku gde je studentima španskog jezika i hispanske književnosti predstavio Meksiko. Nakon toga, u 18 sati ambasador će otvoriti izložbu Frida Kalo u Univerzitetskoj biblioteci, a nakon toga svečano će otvoriti i ciklus savremenog meksičkog filma u Muzeju “21. oktobar“. Revija meksičkog filma traje do 22. decembra, a sve projekcije počinju u 19 časova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu