Nikolić i ambasador Argentine razgovarali o budućoj saradnji - iKragujevac


Vesti

Spoljnotrgovinska razmena između Argentine i Srbije mogla bi da se poveća, jer za to postoji volja sa obe strane, čulo se na prijemu koji je u Gradskoj upravi, organizovan za ambasadora Argentine u Beogradu, njegovu Ekselenciju Rikarda Fernandeza.

U prvoj poseti argentinskog ambasadora Kragujevcu, a posle razgovora sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, Fernadez je rekao da postoje velike sličnosti između dva naroda i da za one koji žele da posluju, geografska udaljenost ne predstavlja prepreku.

Argentina i Srbija su kroz svoje nacionalne istorije prošle kroz veoma sličan industrijski razvoj, ali i urušavanje privrednog sistema.

Sada, kada obe zemlje mogu da se pohvale napretkom, vreme je za jačanje saradnje koja već postoji, čulo se na zvaničnom prijemu koji je gradonačelnik Radomir Nikolić sa saradnicima i predsednikom Regionalne privredne komore, organizovao za ambasadora Argentine.

Njegova Ekselencija, Rikardo Fernandez je rekao da Argentina ima iskustva i kapaciteta za čitav niz oblasti u kojima može da se uspostaviu saradnja, a prvenstveno, to bi moglo da bude u poljoprivredi i automobilskoj industriji.

"Ideja bi bila da dođu sami stručnjaci, da vide šta sve mogu zajedno da rade i moj zadatak bi, za početak bio, da im u tome pomognem. Kao što je gradonačelnik Nikolić rekao, bitno je za Srbiju, za Kragujevac, kao i za Argentinu i argentinski narod uopšte, da poradimo na tome, da narod lakše diše i bolje živi."

Odnos izvoza i uvoza Srbije i Argentine je 10 prema 1 u korist uvoza, pokazuju podaci Privredne komore. Međutim, Kragujevac je značajan partner kada je u pitanju izvoz, jer oružje iz kragujevačke fabrike odlazi na argentinsko tržište, pa su se na sastanku otvorila pitanja i o proširivanju saradnje.

"Naš zadatak je da stvaramo diplomatske odnose, pravimo kontakte, da umrežavamo privrednike, a na privrednicima i privrednim komorama je da među tim odnosima nađu ono što im odgovara. Da zahvaljujući tim kontaktima, koje mi napravimo, sklapaju poslove. Upoznali smo Ekselenciju sa čime sve raspolažemo kakvi su nam planovi i kako je sam rekao, saradnja na polju poljoprivrede idustrije je ostvariva i veoma moguća", rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Ambasador Fernandez je rekao, da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja problem za potencijalne investitore i privrednike koji žele da sarađuju.

Kao primer, naveo je nekoliko argentinskih firmi, koje već godinama uspešno posluju u nama susednoj Rumuniji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu