KG: Potpisan Sporazum o članstvu u regionalnoj mreži gradova i opština - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i Vladan Atansijević predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj potpisali su Sporazum o članstvu u regionalnoj mreži gradova i opština sa povoljnim poslovnim orkuženjem u jugoistočnoj Evropi.

Sertifikacija opština i gradova je proces koji promoviše standarde efikasne i transparentne lokalne administracije i omogućava ocenu kvaliteta usluga i informacija koje opštine pružaju investitorima i privrednicima. U tom procesu grad Kragujevac mora da ispuni određene standarde odnosno 12 kriterijuma među kojima su strateški pristup lokalnom ekonomskom razvoju, organizacioni kapacitet za pružanje podrške privredi, efikasan sistem za izdavanje građevinskih dozvola, kreditna sposobnost i finansijska stabilnost, adekvatna infrasturktura i pouzdane komunalne usluge.

S obzirom na to da Kragujevac već poseduje nacionalni sertifikat NALED – a i da je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je dobio sertifikat za povoljno poslovno okruženje koje je osmislio i izdaje NALED, očekujemo da Kragujevac nakon nekoliko meseci ispuni sve uslove i dobije regionalni sertifikat – rekao je Vladan Atanasijević.

Zahvaljujući postojećim sertifikatima u Kragujevac su svojevremno došli FIAT i komponentaši, što je promenilo život i poslovnu klimu u Kragujevcu. Radna snaga je unapređena, Kragujevac je mesto odakle FIAT izvozi svoj brend u svet i to je ozbiljan pomak za grad.

U procesu regionalne sertifikacije nalazi se 15 gradova, a NALED je tim programom koji je nacionalni brend, pored Srbije obuhvatio Makedoniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu a u procesu ulaska je i Crna Gora.

Ovo je za nas izuzetno važna godina jer smo se trudili da postignemo finansijsku stabilnost, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić i dodao da će grad u narednoj godini učiniti sve da ispuni ono što NALED traži, kako bi dobili regionalni sertifikat. Zapravo iza svega toga se nalazi naša namera da dostignemo sve ove uslove koji će nas svrstati u red gradova sa povoljnim poslovnim orkuženjem. Jer, kako je naglasio Nikolić, nama nisu konkurencija samo Čačak, Kraljevo, Niš i Novi Sad, nama su konkurencija u dovođenju investitora i gradovi iz svih ostalih država koje se nalaze na teritoriji regiona.

U ostvarenju tog cilja u narednoj godini planiramo da preduzemo niz mera, donesemo niz odluka, a računamo i na pomoć države odnosno Vlade Srbije u obezbeđivanju uslova za razvoje kvalitetne, moderno opremljene industrijske zone. Očekujem da ćemo uz podršku NALED - a uspeti u namerama, da konačno sve ono što smo dogovarali u ovoj godini sa brojnim investitorima, ambasadama i predstavnicima privrednih komora, realizujemo i počnemo sa ozbiljnim smanjenjem broja nezaposlenih u Kragujevcu.

Gradsko veće će izaći sa predlogom prema Skupštini grada vezano sa smanjivanje gotovo svih taksi i firmarina koje se tiču privrednih subjekata, bez obzira da li je reč o domaćim ili stranim investitorima. Nikolić je, govoreći o komparativnim prednostima Kragujevca, napomenuo da se privodi kraju i postupak obezbeđivanja zemljišta za industrijske zone.
Inače, potpisivanju Sporazuma prisustvovali su zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković i Jovan Miljković direktor Odeljenja za Lokalni ekonmski razvoj NALED – a.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu