Skupština NAPOR-a u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac će danas biti domaćin Skupštine NAPOR-a, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada koja će biti održana u Sali Skupštine grada. 

Nakon radnog dela, predviđena je diskusija na temu «Važnost saradnje sa institucijama na lokalnom nivou, kako bi se uključio veći broj mladih iz marginalizovanih grupa i podstakla njihova zapošljivost» ali i predstavljanje rezultata istraživanja «Potrebe za novim uslugama koje podstiču zapošljivost mladih i uloga omladinskog rada! Koju je NAPOR sproveo u 2015. godini uz predstavljanje primera dobre prakse organizacija koje uključuju mlade iz marginalizovanih grupa i uspostavljaju uspešnu saradnju sa institucijama na lokalu.

Za predstavnike NAPOR-a, uoči zasedanja Skupštine, Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih, priredio je prijem.

NAPOR je odlučio da ove godine svoju redovnu Skupštinu održi u Kragujevcu, pre svega u znaku činjenice da je Kragujevac imao najveći napredak u oblasti omladinske politike u prethodnoj godini. Mi smo izrazili spremnost da na svim projektima na kojima oni rade budemo partneri jer grad Kragujevac planira jednu razvojnu godinu u oblasti omladinske politike u 2016. - rekao je Turković.

Turković je podsetio da je Kancelarija za mlade u Kragujevcu koja je bila neaktivna prethodne dve godine, revitalizovana i počela sa radom u aprili ove godine. Grad u partnerstvu sa civilnim sektorom i Ministarstvom omladine i sporta trenutno realizuje dva velika projekta, reč je o rekonstrukciji karting staze i izgradnji Otvorene scene za mlade u Velikom parku. Takođe, nedavno je usvojen strateški dokument, Lokalni akcioni plan za mlade, koji predviđa mnogobrojne aktivnosti u oblasti omladinske koje će se intenzivnije sprovoditi u 2016. godini.

- NAPOR već drugu Skupštinu organizuje u gradu Kragujevcu. Vidimo da je Kragujevac prepoznao značaj ovog događaja. Ono što je karakteristično za našu organizaciju jeste da sa mladima radimo na dugoročno, nivou i pokušavamo da svojim radom ostvarimo efekte koji će mladim ljudima pomoći da postanu aktivni građani društva, da prosto pronađu sebe u društvu, da povećaju svoju zapošljivost - kaže Violeta Stanković, predsednica UO NAPOR-a.

Prema rečima Ivane Volf iz NAPOR-a, ova organizacija je u 2015. sprovela istraživanje o zapošljivosti mladih kako bi videli koja je uloga omladinskog rada u podizanju zapošljivosti mladih i šta je to što na tom polju treba da se uradi kako bi se još više podigle njihove kompetencije i pružila podrška u procesu zapošljavanja.

- Ono što je pokazalo istraživanje je da ti programi koje mi sprovodimo zaista jesi učinkoviti i da mladi koji su ih prolazili kažu sami, a i poslodavci se slažu, da oni stiču neke veštine koje se u školi, formalnim obrazovanjem, ne stiču i dolaze spremniji na posao. Ono gde smo mi videli da postoji prostora za unapređenje jeste rad sa mladima iz marginalizovanih grupa koji nemaju toliko pristupa ovakvim programima kojima treba podrška najpre u smislu motivacije da ne napuštaju formalno obrazovanje - objašnjava Ivana Volf. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu