Kragujevčani, da li znate koliko se naših sugrađana policiji žali zbog buke? - iKragujevac


Vesti

Zbog buke i glasne muzike u stambenim zgradama godišnje se oko 5.000 Kragujevčana obrati policiji sa zahtevom da interveniše, kako bi u ponoćnim satima mogli da spavaju.

Pored toga što oštećenje sluha može biti nasledno, zatim, usled raznih bolesti (infekcija ili upala), usled mehaničke povrede (pad, saobracajni udes), problem sa sluhom može nastati i usled izloženosti velikoj buci. 

Glasna muzika preko slušalica ili buka druge vrste, već nakon 5 minuta oštećuje slušni nerv.

Nakon provedene noći u klubu ili diskoteci, može se pojaviti bubnjanje i neprijatan šum u ušima, kao i jaka glavobolja. U ovim slučajevima, sluh se vraća u normalu posle 24 sata ukoliko nije došlo do oštećenja.

Međutim, dešava se da usled trajne izloženosti jakim zvucima, sluh bude i trajno oštećen, pored toga što buka negativno utiče i na naše svakodnevne aktivnosti i u velikoj meri može doprineti i psihičkim problemima i nervozi, te stresnom životu. 

Prijava zbog glasne muzike i buke je u našem gradu mnogo više u noćnim satima, dok su u toku dana to retki slučajevi.

Kada policija zatekne glasnu muziku ili buku podnosi prekršajne prijave protiv odgovornih lica u stanu, a ukoliko ne zatekne glasnu muziku, prekršajna prijava se podnosi onda kada građanin koji je prijavio prihvati da bude svedok narušavanja javnog reda i mira.

U Kragujevcu, , komunalna policija nema nadležnost da reaguje zbog glasne muzike u noćnim satima i da na licu mesta izriče kaznu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu