Kragujevčanka završila dva fakulteta i doktorirala u Americi ipak želi da se vrati u Srbiju - iKragujevac


Vesti

Kragujevčanka Marija Čolić  ima 30 godina, završila je dva fakulteta, a u Americi na Andersonovom institutu na Floridi završava doktorske studije.

Usavršava se na primenjenoj bihevioralnoj terapiji. To je rad sa autističnim osobama. U Srbiji ne postoji nijedan sertifikovani terapeut. U Americi je škola spojena sa dnevnim boravkom za autistične. Svi žive  zajedno. U kampusu, u jednoj kući, živi šestoro učenika. Zadužena je  da planira dnevni rad sa svakim čovekom posebno, i na osnovu toga se daje terapija. Cilj je da se svaki autističan čovek razvije na osnovu svojih sposobnosti i da što više i bolje samostalno funkcioniše u životu. Nije tačno da osobe zbog autizma ne mogu da rade i da imaju svoju šansu - kaže Marija.

 U načoj zemlji  je pokrenuta praksa da se deca koja su ometena u razvoju integrišu u vrtić i u školu. Međutim, Marija ističe da to nije dovoljno,  jer kada odrastu, ta deca treba da se integrišu u društvo. To je svrha ovoga što izučavam u Americi i što želim da prenesem u svoju zemlju, ističe  Marija Čolić. Kaže da nije primer za temu odlaska mladih

 Želja joj  je da znanje koje je stekla na najprestižnijoj ustanovi pomogne obolelim osobama u Srbiji .
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu