BESPLATNI KILOVATI: Ovo pravo možete ostvariti do kraja novembra! - iKragujevac


Vesti

Socijalno ugrožena domaćinstva i porodice s najnižim primanjima, u zavisnosti od broja članova i prihoda, mesečno mogu da dobiju od 120 do 250 kilovat-sati struje besplatno.

Uredba koja predviđa besplatne kilovate struje za ugrožene građane trebalo bi da bude usvojena do kraja novembra, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović i istakla da će biti proširena lista korisnika.

Filipović je odgovarajući na pitanja novinara rekla da će u budžetu za 2016. godinu biti odvojeno duplo više novca za namenu.

Uredbi o energetski zaštićenim kupcima koja predviđa povlastice za struju i gas od 1. oktobra je van snage i od tada se ne podnose novi zahtevi za besplatne kilovate, s obzirom da je Ustavni sud proglasio neustavnom zbog procedure.

"Proširena će biti lista korisnika i za one koji su bolesni i iz nekog razloga moraju da koriste električnu energiju zbog lečenja i terapije", rekla je Filipović novinarima, u pauzi skupa o regionalnom tržištu električne energije.

Ona je takođe rekla da je Srbija pregovarala sa MMF i Svetskom bankom koji su insistirali da količina novca predviđena za najugroženije kupce struje i gasa bude veća i u saradnji sa njima i Ministarstvom finansija ispregovara novac koji se u budžetu može obezbediti za najugroženije.

Filipović je izrazila očekivanje da će posle usaglašavanja ta nova uredba ući u proceduru davanja mišljenja i da će biti usvojena na vladi.

"Nema novih prijema zahteva za energetski ugrožene kupce, ali se postupa po starim zahtevima. Naš cilj je da se u što kraćem roku donese nova uredba što se može dogoditi do kraja novembra, ako sve bude kako treba", rekla je Filipović.

Ona je rekla da će procedura za podnošenje zahteva za ostvarivanje ovog prava biti pojednostavljena i da će uz dogovore sa MMF i Svetskom bankom biti otklonjeni nedostaci koje je utvrdio Ustavni sud.

Kako je rekla, sve se radi u saradnji sa tim međunarodnim finansijskim institucijama zbog čega se malo i kasni.

Na pitanje da li će biti ukinuta taksa koja se plaća uz zahtev, s obzirom da mnogi nisu mogli da je plate i ostvare to pravo, Filipović je rekla da se još razmišlja o tome.

KO IMA PRAVO NA BESPLATNE KILOVATE?

Svi koji primaju socijalnu pomoć direktno ostvaruju pravo na povlastice za struju. Druga domaćinstva status energetski zaštićenog kupca stiču u zavisnosti od broja članova porodice i mesečnog prihoda.

 

Samci sa do 13.595 dinara mogu da dobiju 120 besplatnih kilovata. Dvočlanim i tročlanim porodicama sa do 19.795 dinara pripada 160 kilovat-sati, a onima sa četiri ili pet članova domaćinstva i prihodom do 25.990 dinara – 200 kilovat-sati. Onima sa šest i više članova i prihodom do 32.684 dinara, sleduje 250 kilovat-sati besplatne struje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu