Grad Kragujevac predstavljen na Malti - iKragujevac


Vesti

Na Malti je 11. i 12. novembra održan Valeta Samit o migracijama, na kojem su evropski i afrički lideri iz 66 zemalja (predvođeni Angelom Merkel, Dejvidom Kamerunom i Fransoa Olandom), i lideri Evropske Unije (predvođeni predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom) razgovarali o migrantskoj krizi.

Tom prilikom Evropska Unija je odobrila da se osnuje Fond za Afriku vredan 1,8 milijarde evra koji bi bio namenjen borbi protiv uzroka masovnih iseljenja u Evropu, a među kojima su na prvom mestu siromaštvo i ratni sukobi. Na završetku Samita usvojena je Finalna deklaracija i Akcioni plan.

Istovremeno, na Mati je održana i prateća konferencija "Migracije i razvoj: Evropska godina razvoja 2015 - Godina za lokalnu akciju i globana rešenja". To je bila prilika da se razgovara o globalnim perspektivama migracija i njihovoj povezanosti sa razvojem, uz istovremeni fokus na akcije koje se mogu preduzeti na lokalnom nivou za rešavanje nastalih izazova.

Kao predstavnik Evropske agencije za lokalnu demokratiju (ALDA), koja je bila jedan od ključnih aktera, konferenciji je prisustvovao i član skupštinskog odbora za saradnju i udruživanje, prof. dr Dobrica Milovanović.

Konferenciju je otvorila i učesnicima se obratila predsednica Malte, gospođa Mari-Luiz Koleiro Preka, dok je prof. Milovanović imao prezentaciju na temu integracije migranata u lokalne zajednice u Srbiji, sa posebnim osvrtom na aktivnosti i iskustva grada Kragujevca u integraciji izbeglica, interno raseljenih lica i Roma.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu