BRAVO: Spasili srpsku šljivu i razvili biznis! - iKragujevac


Vesti

Selo Gledić između Kraljeva i Kragujevca poznato je po svom zaseoku Rakija, ali i rakiji iz Rakije.

Ukupno 10 proizvođača iz tog kraja proizvodi tradicionalnu rakiju šljivovicu - ali ne običnu, već od crvene šljive ranke koju su, kažu, spasili od izumiranja.

Njihova rakija uvrštena je među 400 proizvoda iz celog sveta koje promoviše organizacija Slow food, nastala u Italiji, a koja sada okuplja 150 zemalja sveta.

Proizvođače javno zastupa Dragana Veljović, inače i vlasnica destilerije koja doprinosi da srpska crvena šljiva dobije svetski izgled i nađe put do kupaca u Evropi.

Već sada Rakija iz Rakije (ili R2) prodaje se u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Belgiji.

Cena za litar rakije iz Gledića iznosi 1.900 dinara, pakovanje od pola litre je 1.000 dinara, a napravljeno je i mini izdanje pod nazivom “šumadijski parfem” po ceni od 200 dinara.

Specifičnost ove stare vrste šljive je u tome što ne daje veliki rod, ali je slatka, mirisna i drugačija od svih ostalih. U narodu je zovu i mirišljavka, zbog specifičnog mirisa.

Nažalost u Srbiji postoji samo još nekoliko imanja na kojima se gaji crvena šljiva ranka. Pred izumiranjem je iz dva razloga – posle Drugog svetskog rata uništavano je srpsko selo i vočnjaci, a seljak se smatrao narodnim neprijateljem.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu