Centar za mentalno zdravlje uskoro u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na danas održanom sastanku izmedju gradonačelnika Radomira Nikolića, Prof. dr Slavice Đukić Dejanović, direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević“, dr Gordane Damnjanović, člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, Nikole Ribarić, člana Gradske uprave za zdravstvenu i socijalu zaštitu i predsednika Asocijacije Trentino za Balkan Maurizia Kamina sa saradnicima, utvrdjen je plan otvaranja Centra za mentalno zdravlje, naredne godine.

U Domu zdravlja u Kragujevcu do sada je funkcionisalo Savetovalište za mentalno zdravlje, koji će sada, zahvaljujući podršci italijanske autonomne provincije Trentino, funkcionisati u drugom obliku, kao Centar za mentalno zdravlje.
Cilj ovog Centra je promocija, prevencija, lečenje i rehabilitacija lica sa mentalnim smetnjama, a savetovanje će se održavati u prostorijama koje će obezbediti lokalna samouprava.
Kako je gradonačelnik Nikolić istakao: "Grad Kragujevac je, u ovoj godini, u okviru socijalne zaštite rešio mnoge finansijske probleme. Kada je u pitanju zdravstvena zaštita lokalne samouprave nemaju velike ingerencije, osim da infrastrukturno pomažu projekte, i u tom smislu smo spremni da dalje razvijamo i socijalnu i zdravstvenu zaštitu u Kragujevcu. Otvaranjem Centra za mentalne bolesti želimo da utičemo na podizanje svesti građana Kragujevca o potrebi da se licima sa mentalnim smetnjama pruži adkevtana nega, i da lekari prenesu svoje zanje porodicama obolelih".
Prof. dr S. Djukić Dejanović je dodala da otvaranjem Centra pokazujemo posebnu brigu Kragujevčana za ovu osetljivu kategoriju, a za samo otvaranje zainteresovanost je pokazala i lokalna samouprava.
Centar za mentalno zdravlje će funkcionisati kao samostalna jedinica, ali iza njega će stajati ne samo zainteresovanbi korisnici i njihovih porodice, već i stručni timovi i saradnici sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, što doprinosu i medjuuniverzitetskoj saradnji izmedju Kragujvca i Italije.
 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu