Privatizacija banjskih medicinskih centara širom Srbije - iKragujevac


Vesti

 3.500 banjskih  ležajeva za sve Kragujevčane i ljude širom Srbije je višak, ali ne odustaje se od privatizacije 13 medicinskih centara u srpskim banjama. 

Vlada Srbije i dalje govori o privatizaciji 13 medicinskih centara u srpskim  banjama, ali sada je sigurnoo da neće biti potpune prodaje ovih ustanova već samo viška kapaciteta.
Na nedavno održanoj sednici Vlade doneta je odluka da je od 7.288 ležajeva u specijalnim bolnicama, oko 3.500 takoreći nepotrebno. Pored većeg broja ležajeva u bolnicama, viškom se smatraju i neki objekti i zemljišta.
Od 13 centara za koje je planirana prodaja viška kapaciteta nalazi se i šest centara sa područja južne i jugostočne Srbije – ,,Ribarska Banja", Institut ,,Niška Banja", ,,Gejzer" u Sijarinskoj Banji, ,,Žubor” u Kuršumliji, ,,Bujanovac" i ,,Sokobanja".
Prema rečima ljudi iz Ministarstva zdravlja, višak kapaciteta biće određen posebno za svaki banjski centar, a brinuće se i o potrebi samih bolnica i o njihovom značaju za dalji razvoj.
Direktorki nekih od pomenutih institucija tvrde da još uvek nisu dobili konkretan dopis o privatizaciji, samo obaveštenja da se nalaze na takozvanoj listi za privatizaciju.
 Direktorka instituta ,,Niška Banja" podseća da banja ima 560 ležajeva, raspoređenih u tri stacionara. U Institutu se nalazi nekoliko klinika i to:  Klinika za kardiologiju sa koronarnom jedinicom i poluintenzivnom negom, Klinika za reumatologiju i Klinika za ortopediju, pri čemu se napominje da je Klinika za reumatologiju jedina reumatološka klinika na teritoriji od Beograda do Preševa.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu