Ordinacija za juvenilnu ginekologiju stekla poverenje mladih - iKragujevac


Vesti

Za godinu dana, koliko u Kragujevcu radi ordinacija za juvenilnu ginekologiju, mladi su stekli poverenje u medicinski tim i u poslednje vreme sve češće dolaze po savet i preventivne preglede.

Na ovaj način, prema rečima lekara, postignut je cilj koji je postavljen prilikom otvaranja ambulante, a to je - rad na prevenciji i smanjenju adolescentskih trudnoća.

Neslavna statistika pokazuje da je svaki šesti par u Srbiji sterilan.

Iako su uzroci brojni, medju vodećim faktorima rizika su seksualno prenosive bolesti u mladosti i adolescentske trudnoće.

Pre godinu dana u Kragujevcu je otvorena prva ginekološka ambulanta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji, upravo da preventivnim merama sačuva reproduktivno zravlje mladih.

Otvaranje juvenilne ginekologije u Kragujevcu, prve u Srbiji, bio je prirodni razvoj Savetovališta za mlade koje uspešno radi u Kragujevcu.

Tim savetovališta se zalaže za obrazovanje mladih za očuvanje reproduktivnog zdravlja, koje je dugotrajan proces koji bi trebalo da otpočne u što ranijem životnom dobu.

Otvaranje ambulante je prvenstveno značajno zbog lečenja ginekoloških anomalija kod devojčica. Ambulanta za juvenilnu i adolescentsku ginekologiju, kao i Savetovalište za mlade, nalaze se u Zdravstvenoj stanici 4, potpuno odvojeno od drugih zdravstvenih službi. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu