Podrška razvoju preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti - iKragujevac


Vesti

„Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“, bila je tema radionice koju je u Kragujevcu organizovala Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija – Upravom carina.

Marija Prčić, koordinator Kontrolnog tela za kontrolisanje usluga privatnog obezbeđenja Privredne komore Srbije, predstavila je novi paket usluga Privredne komore Srbije, koji obuhvata pravnu pomoć, finansijski konsalting, podršku za izlazak na inostrana tržišta, pomoć u konkurisanju za fondove i programe EU.

Predstavljen je i veb portal Poslovanje.rs na kome se nalaze brojne informacije o raspoloživim izvorima finansiranja, bazama potencijalnih poslovnih partnera, informacije o CE znaku, Forumu privrede o propisima kao i Biznis Info Servis – informativni servis PKS koji u roku od 48 sati obezbeđuje informacije potrebne za dnevno poslovanje. Privrednici su bili u prilici da dobiju i detaljne informacije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kao načinu rešavanja finansijskih problema kao i informacije o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja. Pored toga, na radionici je predstavljen i mehanizam za predviđanje blokade preduzeća kroz analizu „dinamične“ ocene poslovanja, povezanih firmi i povezanih lica,kao i izvršenja Narodne banke Srbije i suđenja.

Savetnik u Sektoru za razvoj MSPP u Ministarstvu privrede, Milica Zatezalo, mnogobrojnim preduzetnicima predstavila je mere finansijske podrške sektoru MSPP, sa naglaskom na Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini. Predstavljene mere imaju za cilj jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje njihovog poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu. Pored toga, predstavljen je i Program standardizovanog seta usluga za MSPP u 2015. godini, a privrednici su upoznati i sa osnovnim ciljevima i merama podrške Sektoru MSPP u okviru nedavno usvojene Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti kao i ostalim programima finansijske podrške MSPP u 2015. godini.

Ivanka Jovetić, samostalni savetnik u Odeljenju za tranzit robe pri Upravi carina približila je preduzetnicima način funkcionisanja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS).Za predstavnike privredne zajednice su od velikog značaja i mere koje omogućavaju pojednostavljenje carinskih procedura, poput kućnog carinjenja, pojednostavljenja po fakturi, ovlašćenog privrednog subjekta (OPS), ovlašćenog primaoca i ovlašćenog pošiljaoca, koje je detaljnije objasnio Vladimir Ilić, samostalni savetnik u Odseku za pojednostavljenje carinske procedure Uprave carina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu