Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Odata pošta stradalim Šumadincima - iKragujevac


Vesti

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je u Kragujevcu odavanjem pošte stradalima kraj Spomenika palim Šumadincima.

Predstavnici Grada, Garnizona, Udruženja potomaka ratnika, SUBNOR-a, Rezervnih vojnih starešina i drugih udruženja i organizacija, položili su vence u znak sećanja na preko 470 poginulih Kragujevčana u Prvom svetskom ratu. Veliki rat završen je pre 97 godina i ovaj dan u celom svetu i kod nas obeležava se kao Dan primirja.

Primirje je u Francuskoj, u specijalnom vagonu Ferdinanda Foša potpisala Nemačka sa silama Antante.

Kragujevčani su odali počast stradalim sugradjanima u Velikom ratu kraj Spomenika palim Šumadincima. U Kragujevcu su se kraj Spomenika palim Šumadinicima okupili predstavnici Grada, Garnizona, boračkih organizacija i udruženja kako bi odali počast svojim precima koji su dali život u Velikom ratu.

Minutom ćutanja odata je pošta svim stradalima u Prvom svetskom ratu, a učesnici su se podsetili i ratnih podviga velikih srpskih vojskovodja Radomira Putnika i Stepe Stepanovića.

Spomenik palim Šumadincima se nalazi u Malom parku kod gradske pijace u Kragujevcu. Ovaj monumentalni spomenik je rad poznatog vajara Antuna Augustinčića koji je posvećen palima u ratovima za oslobođenje od 1804. do 1918. godine i predstavlja simbol herojske borbe za slobodu srpskog naroda. Spomenik je podignut 1932. godine. Rađen je na osnovi u obliku krsta;na stranama kamenog postolja nalaze se četiri reljefa, a na postolju su četiri grupe figura od bronze, koje predstavljaju četiri pokolenja i četiri istorijske epohe, kroz ratne događaje koji su ih obeležili: Prvi i Drugi srpski ustanak, Balkanske ratove i Prvi svetski rat. Na stubu od granita je u bronzi livena statua devojke, koja u ruci podignutoj iznad glave, drži krunu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu