Kragujevac: Za nekoliko meseci osvanuće stambena zgrada u Bresnici - iKragujevac


Vesti

Objekat namenjen za stanovanje pod zaštićenim uslovima u ulici Velimira Stevanovića, u Bresnici, biće završen za nekoliko meseci. Svoj novi dom ovde će pronaći najveći broj porodica iz kolektivnog centra Trmbas.

Stambena zgrada se gradi sredstvima Evropske unije, u okviru projekta “Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara”. Projekat zajednički realizuju UNHCR, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, Grad Kragujevac i Udruženje građana “Vizija”.

Vrednost investicije je 54 miliona dinara, a Grad je dao zemljište za izgradnju objekta u kome će biti 26 stanova i preuzeo obavezu da obezbedi sve neophodne priključke.

– Cilj ovog projekta je poboljšanje uslova života izbeglih i raseljenih lica u Srbiji, odnosno zatvaranje kolektivnih centara. Ovaj projekat je jedan od poslednjih koje sprovodimo, i kolektivni centar u Trmbasu je poslednji kolektivni centar koji je preostao za zatvaranje u Kragujevcu. Mi se nadamo da ćemo izgradnjom ovih 26 stanova i postavljanjem šest montažnih kuća, koji su deo istog projekta, umnogome doprineti da se najveći deo porodica iseli i da ćemo uz neka rešenja, koja su u pripremi, uspeti da zbrinemo i poslednje stanare ovog kolektivnog centra u saradnji sa državom, Komesarijatom za izbeglice i lokalnom samoupravom – rekao je Miloš Teržan, šef programa UNHCR-a.

Učešće grada u ovoj investiciji iznosi oko 8 miliona dinara, kaže Predrag Džajević, član Gradskog veća za investicije.

– Na ovoj lokaciji biće izgrađeno 26 stanova, ali je to nedovoljno za kompletno raseljavanje porodica iz kolektivnog smeštaja Trmbas. Zato smo danas potpisali ugovor za postavljanje još 6 montažnih kuća u Ilićevu. To je deo istog ovog projekta, a grad je dodelio lokaciju i učestvovaće u infrastrukturnom opremanju – kazao je Džajević.

Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, podseća da se u kolektivnom centru Trmbas trenutno nalazi 97 lica, odnosno 38 porodica. Na ovaj način biće zbrinut najveći deo tih porodica, koje preko 20 godina žive u kolektivnom smeštaju.

– Objekat je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom, a rok za završetak radova je 27. februar. Grad će učiniti napore da i montažne kuće na lokaciji koja je opredeljena u Ilićevu, budu postavljene do tog perioda – rekla je Damnjanović.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije RS, u Srbiji postoji još 10 kolektivnih centara koji će biti zatvoreni do 2017. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu