Stambeno rešenje za stanare kolektivnog centra Trmbas - iKragujevac


Vesti

Nova adresa, za najveći broj porodica iz kolektivnog centra Trmbas, za nekoliko meseci kada bude dovršena, biće stambena zgrada za stanovanje pod zaštićenim uslovima u ulici Velimira Stevanovića, u kragujevačkom naselju Bresnica.

Radove na ovoj lokaciji danas su obišli predstavnici grada Kragujevca, UNHCR-a, Komesarijata za izbeglice i migracije RS i Udruženja građana "Vizija" koji zajednički realizuju projekat pod nazivom «Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara, sredstvima Evropske unije. Prema rečima Predraga Džajevića, člana Gradskog veća za investicije, vrednost ove investicije je 54 miliona dinara. Grad je dodelio zemljište za izgradnju ovog stambenog objekta sa 26 stambenih jedinica, i preuzeo obavezu da obezbedi sve neophodne priključke i to će koštati oko 8 miliona dinara, što predstavlja učešće grada u ovoj investiciji.

- Na ovoj lokaciji biće izgrađeno 26 stanova, to je nedovoljno za kompletno raseljavanje porodica iz kolektivnog smeštaja Trmbas i mi smo danas potpisali ugovor za postavljanje još 6 montažnih kuća u Ilićevu. To je deo istog ovog projekta, a grad je dodelio lokaciju i učestvovaće u infrastrukturnom opremanju ističe Džajević.

Prema rečima dr Gordane Damnjanović, člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, u kolektivnom centru Trmbas se trenutno nalazi 97 lica, odnosno 38 porodica, i na ovaj način biće zbrinut najveći deo tih porodica koje preko 20 godina žive u kolektivnom smeštaju. Objekat je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom, a rok za završetak radova je 27. februar. Grad će učiniti napore da i montažne kuće na lokaciji koja je opredeljena budu postavljene do tog perioda.

Cilj ovog projekta je poboljšanje uslova života izbeglih i raseljenih lica u Srbiji, odnosno zatvaranje kolektivnih centara. Ovaj projekat je jedan od poslednjih koje sprovodimo, i kolektivni centar u Trmbasu je poslednji kolektivni centar koji je preostao za zatvaranje u Kragujevcu. Mi se nadamo da ćemo realizacijom projekta postavljanja šest montažnih kuća i ovog projekta izgradnje 26 stanova, koji su deo istog projekta, umnogome doprineti da se najveći deo porodica iseli i da ćemo uz neka rešenja, koja su u pripremi, uspeti da zbrinemo i poslednje stanare ovog kolektivnog centra u saradnji sa državom, Komesarijatom za izbeglice i lokalnom samoupravom- rekao je Miloš Teržan, šef programa UNHCR-a.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije RS, u Srbiji postoji još 10 kolektivnih centara koji će biti zatvoreni do 2017. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu