TUGA: Zaposleni u Centru za strna žita Kragujevac ne gube nadu?! - iKragujevac


Vesti

     Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita...

 Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita već mesecima štrajkuju jer im osnivač duguje po 25 zarada, pre osam meseci izgubili su i pravo na lečenje, a proletos ostali i bez kompletne pokretne imovine i opreme koja je, zarad namirivanja dugova prema naučnim radnicima, rasprodata za bagatelu.Oni su u generalnom štrajku još od marta i čekaju obećano rešavanje statusa ustanove.

Nevolja je, međutim, što se to ove godine iznova najavljeno rešavanje statusa Centra odlaže iz meseca u mesec. Nekoliko desetina preostalih radnika, uprkos svemu, pa i činjenici da su im, zbog besparice, radne prostorije nezagrejane, redovno dolaze na posao, jer su svesni da ustanova postoji, makar i formalno, dok su oni u njoj.

U sindikatu Centra napominju da je uz saglasnost države kao vlasnika dogovoreno da Grad preuzme tu ustanovu, a procedura je trebalo da se okonča do kraja septembra. To se nije dogodilo, ali je gradska uprava nedavno, tvrde sindikalci, ponovo obavestila Vladu i Ministarstvo prosvete o nameri da preuzme Centar za strna žita. To pismo o namerama Vlada bi trebalo da dostavi Republičkoj direkciji za imovinu, na osnovu čega bi bila promenjena vlasnička struktura. Taj posao je trebalo da se okonča još pre nekoliko meseci, a zašto nije - ne zna se.

Kragujevački Centar za strna žita bi, pod ingerencijom grada, prerastao u regionalnu naučnu ustanovu za istraživanje i razvoj poljoprivrede u centralnoj Srbiji, a što je u skladu sa Strategijom razvoja agrara u Srbiji od 2014. do 2024. godine koju je republička vlada usvojila krajem 2013. U toj faktički novoj naučnoj ustanovi, u dogledno vreme bi, kako je najavljeno, trebalo da bude lociran i ogranak Referentne nacionalne laboratorije za poljoprivredu.

Grad bi kao novi vlasnik preuzeo stara dugovanja Centra od oko 120 miliona dinara, od čega više od 70 miliona čine zaostale zarade zaposlenima. To bi moglo da se reši prodajom nekoliko desetina hektara koje ta ustanova poseduje na području predviđenom za novu industrijsku zonu. Gradu je, ističu u sindikatu Centra, zaista potrebna ta lokacija, i zbog toga se zaposleni još uvek i nadaju da će njihova ustanova dobiti novog vlasnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu