Glavni urbanista stigao u Kragujevac! - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je, skupštinskom odlukom, ustanovio uvodjenje glavnog urbaniste kao novog instituta lokalne samouprave prema preporuci izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji.

Osnovni zadatak glavnog urbaniste je da koordinira u postupcima izrade planskih dokumenata, kao i izmedju organa nadležnog za poslove urbanizma, javnih preduzeća i drugih institucija.

On je po funkciji i predsednik Komisije za planove.

Glavnog urbanistu imenuje Skupština grada na period od 4 godine na predlog Gradskog veća.

Prema izmenjenom Zakonu o planiranju i izgradnji iz decembra 2014. godine preporučeno je uvodjenje novog instituta, glavnog urbaniste u svim većim opštinama i gradovima Srbije.

Gradska skupština u Kragujevcu prihvatila je preporuku donošenjem odluke koja uredjuje uslove i postupak za imenovanje kao i nadležnosti glavnog urbaniste.

"Glavni urbanista se bavi urbanizmom grada Kragujevca, vrši koordinaciju izmedju nadležnog organa i obradjivača planova, sagledava mogućnosti realizacije planova, donosi neke odluke iz svoje nadležnosti kako da se bolje uspostavi sistem prostornog i urbanističkog planiranja u gradu", kaže Mirjana Marinković Gabarić, načelnik Odeljenja za prostorno planiranje.

Na ovu funkciju može da bude imenovano lice sa visokim obrazovanjem u oblasti arhitekture, odgovarajućom licencom i najmanje 10 godina radnog iskustva u urbanističkom planiranju i arhitekturi.

Po funkciji, glavni urbanista je i predsednik Komisije za planove.

Imenuje ga Skupština grada na period od 4 godina na predlog Gradskog veća.

Po isteku mandata može da bude ponovo imenovan na tu funkciju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu