Vlada Srbije ima rešenje za Fiat - iKragujevac


Vesti

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tokom juče započete posete Moskvi ponovo će, sa premijerom Dmitrijem Medvedevim i predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o mogućnosti bescarinskog plasmana određenog broja automobila "fiat 500L" na tržište Rusije.

- To je, u suštini, dobra i strateški važna priča, jer je Rusija velika zemlja, u kojoj, najverovatnije, ne bi bilo teško prodati 10.000 automobila, koliko je pominjano u dosadašnjim razgovorima o mogućnosti povlašćenog izvoza kragujevačkog "fiata 500L" - kažu u krugovima bliskim Vladi Srbije, napominjući da realizacija tog poslovnog aranžmana ipak ne može da počne bez saglasnosti svih članica Evroazijske ekonomske unije koju, pored Rusije, čine Belorusija i Kazahstan.

Podsetimo da je mogućnost povlašćenog statusa kragujevačkog "velikog fiće" na ruskom tržištu otvorena još u aprilu 2013, kad je predsednik Rusije Vladimir Putin tadašnjem srpskom premijeru Ivici Dačiću i nekadašnjem ministru privrede Mlađanu Dinkiću obećao da će dozvoliti da se kontingent od 10.000 "fiata 500L" bez carine uveze u Rusiju. Tema je otvarana i prilikom svakog narednog susreta srpskih i ruskih zvaničnika, ali izvoz još nije pokrenut.

Rusi su, u međuvremenu, najpre zatražili da se izvoz "fiata 500L" na njihovo tržište realizuje u okviru famoznih uzajamnih kvota, što Srbiji, s obzirom da ruski proizvođači imaju automobile koji su gotovo trostruko jeftiniji od kragujevačkog "fiće", nikako ne odgovara, da bi na kraju izgovor za stalna odlaganja našli u neophodnosti da se sa njime saglase i ostale članice EEU. Otuda upućeni u ovu problematiku očekuju da će Vučić istu priču da čuje i ovoga puta.

Ono što je, međutim, za budućnost zajedničkog projekta Fiata i države Srbije, kompanije Fiat Krajsler automobili Srbija, mnogo bitnije od eventualnog izvoza u Rusiju, jeste upošljavanje kapaciteta FCA Srbija proizvodnjom još jednog modela.

Izvori  bliski Vladi tvrde da će Vučić sa menadžmentom Fiata uskoro razgovarati o tome, zatim o restilizaciji "fiata 500L", kao i o lokalizaciji produkcije delova za ugradnju u vozila koja izlaze iz pogona kragujevačke fabrike, pri čemu će se nastojati da se u zemlji osvoji izrada gotovo svih pozicija, osim motora i menjača.

- Vlada ima i plan "B", ukoliko ne dobijemo još jedan Fiatov model, onda će se sa menadžmentom Grupacije Fiat Krajsler razgovarati o proizvodnji automobila nekog drugog proizvođača, koji je na istoj ili platformi sličnoj Fiatovoj. Na taj način je Fiatova fabrika u Poljskoj godinama proizvodila Fordov model "ford K". Fabrika u Kragujevcu je, u svakom slučaju, spremna za novi model, a na nama je da u što kraćem roku ispunimo sve preostale ugovorne obaveza države Srbije prema Fiatu, napominjući da u Vladi očekuju da će informaciju o proizvodnji još jednog modela u Kragujevca dobiti 2016. godine, "ako ne i pre".

izvor: danas.rs

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu