Uspešno završena sistematska deratizacija - iKragujevac


Vesti

Sistemska deratizacija koja je na teritoriji grada Kragujevca, počela 5. oktobra uspešno je završena danas tretiranjem površina u mesnoj zajednici "Grošnica". U cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti koje šire miševi i pacovi, u proteklih 20 dana deratizacija je obavljena u stambenim objektima, kanalizacionoj mreži, grobljima, obalama reka i potoka, gradskoj deponiji Jovanovac, divljim deponijama, nehigijenskim naseljima i neuređenim zelenim površinama, kao i javnim površinama u okolini stambenih objekata.

Ovaj posao poveren je preduzeću "EKO-SAN" iz Beograda, koji je na sprovedenom tenderu imaolo najbolju ponudu, a deratizaciju obavlja hemijskim sredstvom koje omogućava maksimalnu efikasnost i neškodljivo je za ljudsku populaciju i životnu sredinu.

Reč je o proverenom preparatu naše proizvodnje «Brodisan», izuzetno efikasnom, a pošto glodare ne uništava odmah, već se njime hrane cele populacije, ima odloženo dejstvo. Nema isparenja i nije štetan za ljude i druge vrste sisara jer svojom koncentracijom predviđen je za uništavanje određene vrste živog bića. Radi preduzimanja mera predostrožnosti svako tretirano mesto je obeleženo obaveštenjem o primeni preparata, a kako kaže dipl. ing. Slobodan Popović, rukovodilac za deratizaciju preduzeća EKO-SAN iz Beograda, u slučaju i da dodje do kontakta sa preparatom, posledica ne bi bilo.

Preparatom smo prekrili sva potencijalna žarišta na teritoriji grada, a veoma je važno što se Kragujevac opredelio i za tretiranje kanalizacione mreže, jer uraditi deratizaciju grada, a ne uraditi deratizaciju kanalizacionog sistema znači da nije urađeno pola posla, objašnjava dipl.ing. Popović.

Za akciju sistemske deratizacije na teritoriji grada, prvi put ove godine bila je zadužena Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja je akciju sprovela u saradnji sa komunalnom policijom i mesnim zajednicama.

«Izuzetno smo zadovoljni realizacijom akcije sistematske deratizacije, a pre svega obuhvatom teritorija i površina koje su tretirane, a to su sva gradska i prigradska naselja i žarišna područja. Uspešnosti akcije je, pored izvođača firme EKO SAN iz Beograda najviše doprinela i intersektorska saradnja bez koje sigurno ne bi bila realizovana u ovom obimu i na ovakav sistematski način, ocenila je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, koja je danas prisustvovala završnoj akciji u mesnoj zajednici Grošnica.

Inače, preparat za uništavanje glodara sa uputstvom za građane narednih 15 dana biće dostupan u mesnim zajednicama na teritoriji grada Kragujevca.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu