Raseljavanje Stare radničke kolonije - iKragujevac


Vesti

Skupština grada je, na poslednjoj sednici u petak, usvojila odluku kojom će biti okončan program raseljavanja Stare radničke kolonije.

Predvidjena je razmena nepokretnosti, izmedju stanara preostalih baraka i gradske imovine, po principu kvadrat za kvadrat.

Ova odluka je usaglašena sa Zakonom o javnoj svojini koji predvidja razmenu uknjiženih nepokretnosti.

Vlasnik stana ima obavezu da doplati razliku u kvadraturi, po prosečnoj trzišnoj vrednost -kazu u Gradskoj stambenoj agenciji.

Predstoji poslednja faza raseljavanja Stare radničke kolonije koja se odnosi na 44 stana, u 8 baraka u ulici Djenerala Terzibašića i 3 zgrade kod Plaze.

Novi stanovi su spremni u zgradi kod škole Stanislav Sremčević.

Biće izvršena razmena nepokretnosti izmedju vlasnika stana i gradske imovine, po principu kvadrat za kvadrat, koji je primenjen i u prethodne dve faze raseljavanja, kažu u Gradskoj stambenoj agenciji.To je omogućeno odlukom Skupštine grada.

"Svi su se u ranijem periodu izjasnili šta zele. Komisija koja će biti odredjena u toku ove nedelje ima zadatak da poziva žitelje Stare radničke kolonije koji žele da se presele da se izjasne pod kojim uslovima i da li ostaju pri svojim ranije datim privremenim odlukama", kaže Radiša Jeremić iz Gradske stambene agencije.

Prema poslednjoj odluci Skupštine grada koja je usaglašena sa Zakonom o javnoj svojini, vlasnici stanova u barakama imaju obavezu da plate razliku u kvadraturi stare i nove nepokretnosti.

Prosečna trzišna vrednost je 90.000 dinara po kvadratnom metru.

Ova obaveza se ne odnosi samo na novo raseljavanje već i na ranije preseljene porodice.

Otkup viška kvadrata je preduslov da postanu vlasnici i uknjiže stanove.

U Gradskoj stambenoj agenciji kažu da je zakonski rok od 20 dana kratak za dokup viška kvadrata.

Sa tim su se složili i odbornici Skupštine grada koji su usvajajući odluku ocenili da treba naći način da rok bude produžen.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu