FIAT: Sindikalci smatraju da i te kako ima prostora za uvođenje novog modela - iKragujevac


Vesti

Sindikat kompanije FCA Srbija zvanično je pozvao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da, u skladu sa svojim obavezama, ali ipak u što kraćem roku, poseti kragujevačku fabriku.

 

Kompanija “FCA Srbija” ima projektovani kapacitet za 300.000 automobila godišnje, a sa njenih proizvodnih linija silazi tek oko 100.000 “fiata 500L”, te prostora za uvođenje novog ili novih modela, smatraju sindikalci, i te kako ima.

Radnici ističu da neće odustati od inicijative za dobijanje još jednog modela, tim pre što procenjuju da bi njime definitivno i na duži rok, koji se meri decenijama, bila zagarantovana budućnost fabrici, zaposlenima i dobavljačima.

U domaćoj automobilskoj industriji, čija je okosnica fabrika u Kragujevcu, trenutno je angažovano oko 10.000 radnika. Proizvodnjom još jednog modela taj broj bi brzo bio udvostručen, za koliko bi, najverovatnije, bio povećan i izvozni saldo te grane, koji sada premašuje 1,5 milijardi evra godišnje.

Zaposleni u “FCA Srbija” očekuju da Vlada isposluje i realizaciju “Fiatove” ugovorne obaveze koja se odnosi na proizvodnju 5 odsto rezervnih delova te kompanije u Srbiji, čime bi se stvorili uslovi za dodatno upošljavanje, pa i proširenje kapaciteta u domaćoj automobilskoj industriji.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu