KG: Etno ansambl “Ih Cecn“ održao koncert u galeriji Narodnog muzeja (FOTO) - iKragujevac


Vesti

U galeriji Narodnog muzeja održan je koncert etno ansambla “Ih Cecn“ iz Pekinga. Kragujevačkoj publici predstavio se orkestar koji izvodi tradicionalnu mongolsku muziku. Članovi ansambla odrasli su na pašnjacima, gde su od detinjstva, od svojih roditelja i narodnih umetnika, učili da sviraju morin huur - tradicionalni mongolski gudački instrument.

Članovi ove neobične grupe sviraju na tradicionalnim instrumentima, vladaju tradicionalnim stilom pevanja “kumi“ a svoju veštinu su upotpunili formalnim muzičkim školovanjem. Danas predstavljaju novu generaciju mladih izvođača koji kombinuju vrhunsko muziciranje sa dubokom muzičkom osećajnošću.

Koncertu su, pored ostalih, prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima i Čeng Kai ataše za kulturu ambasade Kine.

Saradnja i kulturna razmena u proteklim godinama je dobila na zamahu. Imali smo učestalo gostovanje srpskih umetnika u Kini, a planiramo gostovanje operskih umetnika u Srbiji - poručio je Čeng Kai ataše za kulturu ambasade Kine.

Ovo je jedan od načina da se učvrsti saradnja i prijateljstvo dva naroda, a grad Kragujevac istovremeno dobija na kulturnom sadržaju.

Kao što znamo predstoji nam veoma intenzivna privredna saradnja sa Narodnom Republikom Kinom, pa smo iskoristili momenat da napravimo razmenu kulturnih sadržaja - rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti

Članovi etno ansambla “Ih Cecn“ predstaviće se i na 47. BEMUS-u, međunarodnom festivalu klasične muzike, koji se održava u Beogradu.                                                

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu