Predsednik Srbije u Šumaricama - iKragujevac


Vesti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas, u Šumaricama, molebanu i mirovnoj manifestaciji "Veliki školski čas" koja se održava u znak sećanja na streljane civile u Drugom svetskom ratu.

Tom tradicionalnom antiratnom manifestacijom kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, Kragujevac i Srbija svake godine svetu šalju poruku da se nikada i nigde ne ponovi zločin kakav se dogodio 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu, kada su nemački okupatori i jednom danu streljali više hiljada civila.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore je da je ubijeno 2.792 građanina jer za toliko osoba raspolažu ličnim podacima ­ ko su, gde su i kada rođeni, čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama sa partizanskim i četničkim jednicama 1. oktobra na putu Kragujevac­Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika. Tim streljanjem dosledno je primenjena naredba tadašnjeg generala Franca Bema od 10. oktobra 1941. godine, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog.

Ove godine, u okviru Velikog školskog časa, biće izveden scenski prikaz pod nazivom "Između neba i zemlje", po delu "Nišči" kragujevačkog pisca Vidosava Stevanovića, koji je uradio i scenario.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu