Odata pošta streljanim Srbima i Jevrejima - iKragujevac


Vesti

U znak sećanja na Srbe i Jevreje streljane u oktobru 1941. godine, danas su položeni venci kraj spomenika u naselju Bagremar.

Vence kraj spomenika položili su, u ime grada Kragujevca Slavica Kominac, zamenik predsednika Skupštine grada i Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti, članovi Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, predstavnici Društva za očuvanje sećanja na Holokaust, SUBNOR-a, Spomen parka, mesne zajednice Bagremar i predstavnici političkih stranaka.

Na mestu gde je 1941. godine streljano 87 Srba i 37 Jevreja, među kojima je bilo i muškaraca i žena, upućene su poruke mira, uz sećanje na tragediju ova dva naroda, koja zauvek treba da služi kao opomena da se više nikada ne dogodi.

Narod koji se ne seća svoje prošlosti neće imati ni budućnost. Gledajući istoriju jevrejskog naroda a i sadašnji trenutak u kojem se nalazi srpski narod, ovo je najbolja poruka koju želimo da pošaljemo - rekao je rabin jevrejske zajednice u Srbiji, Isak Asiel.

Spomenik streljanim Srbijma i Jevrejima podignut je 1991. godine, a obnovljen 2012. i simbolizuje trajnu povezanost dva naroda koji su stradali svuda na teritoriji okupirane Evrope samo zato što su Srbi i Jevreji.

Naša je obaveza da svake godine podsetimo da su ovde nevino stradale žrtve. Sledeće godine, na 75. godišnjicu od zločinačkog streljanja, planiramo da postavimo ploču sa imenima svih stradalih i da to na neki način postane memorijalni centar – rekao je Miroslav Lazarević, predsednik Saveta mesne zajednice Bagremar.

Učenici osnovnih škola “Treći kragujevački bataljon“ i “Dragiša Mihailović“ izveli su prigodan kuluturno-umetnički program. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu