Saradnja nacionalnih mreža podrške romskoj deci Srbije i Hrvatske - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je juče u organizaciji nacionalnih mreža podrške romskoj deci REYN Hrvatska i REYN Srbija održan okrugli sto na temu ''Lokalne politike i primeri dobre prakse i međusektorske saradnje na području socijalne i obrazovne inkluzije Roma''.

O pristupu pitanju položaja nacionalnih manjina govori i činjenica da u okviru svog funkcionisanja lokalna samouprava ima pomoćnika gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima i organizacijama civilnog društva koja se bave i pitanjima Roma. Saradnja lokalne samouprave sa civilnim društvom rezultirala je brojnim nagradama prethodnih godina a to su nagrade Evropske komisije za projekat ''Biblioteke igračaka'' i nagrada Saveta Evrope za projekat ''Snažni od početka - dajmo im krila'', takvi projekti su razlog za nastavak saradnje Grada Kragujevca sa organizacijama i ubuduće pružanje podrške ovakvim i sličnim projektima – istakao je Edis Durgutović, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima, prilikom otvaranja okruglog stola.

O sprovođenju lokalnih politika u oblasti socijalne inkluzije Roma, unapređenju položaja Roma u zajednici, o iskustvima i primerima dobre prakse, na održanom okruglom stolu govorili su predstavnici nacionalnih i lokalnih institucija iz Hrvatske i predstavnici resornih institucija grada Kragujevca.

Grad Kragujevac je nizom projekata sprovedenih u saradnji sa partnerima opravdao epitet grada dobre prakse. Pored toga što dosta čini sa različitih aspekata za poboljšanje i unapređenje položaja Roma i osetljivih populacija, najvažnija činjenica koja je dovela Kragujevac da ponese taj epitet je kvalitetna intersektorska saradnja i povezanost na lokalnom nivou - istakla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja i podsetila na jedan od prvih koraka u postupku inkluzije Roma a to je otvaranje Kancelarije za romska pitanja, konstutuisanje institucije romskog koordinatora na nivou lokalne samouprave, podrška romskog zdravstvenog medijatora u Domu zdravlja. U okviru projektne aktivnosti i tehničke podrške za inkluziju Roma, gradu je dodeljen automobil kada je oformljen lokalni mobilni tim za podršku romskoj deci i porodici. Preko trideset odsto korisnika socijalne pomoći su romske porodice, a u okviru Gradske organizacije Crvenog krsta funkcioniše romski vrtić.

Najveći napredak u sprovođenju prve Dekade Roma ostvaren je na polju obrazovanja Roma, kada su se u Srbiji formirali instuitucionalni mehanizmi podrške kao što su afirmativne mere, podrške u stipendiranju učenika i romskih studenata. Iza toga visoki rezultati postignuti su na polju zdravstva ali pred nama je pružanje podrške na drugim poljima kao što je stanovanje, zapošljavanje i da kroz drugu Dekadu Roma nastavimo kontinuitetom pozitivnog rada - objasnio je Božidar Nikolić, predstavnik Asocijacije pedagoških asistenata Srbije.

Na okruglom stolu govorilo se o lokalnim inicijativama i aktivnostima koji su se sprovodili tokom implementacije dekade Roma, razmeni iskustava, primerima dobre prakse na polju obrazovanja, socijalne politike kako i na koji način otvoriti mogućnosti za međusaradnju Balkana kako bi se uspešno izvršile pripreme za drugu Dekadu Roma koja se sprovodi u okviru strategije Evropa 20-20.

Od uvođenja Dekade Roma u Hrvatskoj učinjeni su značajni pomaci, ono što je najvažnije da se deca predškolskog uzrasta sve više uključuju u programe. Bitno pitanje pristupa kvalitetnom odgovornom obrazovanju unutar samog procesa je ono na čemu još treba zajednički raditi. Umrežavanje različitih sektora je jedan od sledećih koraka. Zajednička saradnja, razumevanje, razbijanje stereotipa i predrasuda su preduslovi ostvarenja ciljeva koje smo zadali - istakla je Asja Korbar, kordinatorka mreže podrške romskoj deci REYN Hrvatska.

Okruglom stolu prisustvovali su Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu, Goran Joksimović, rukovodilac Školske uprave Kragujevac, Zoran Pavlović, predstavnik Kancelarije za romska pitanja i predstavnici nadležnih institucija koje se bave pitanjima položaja Roma.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu