Odavanje počasti oktobarskim žrtvama - iKragujevac


Vesti

Pomenom i komemorativnim skupovima uz polaganje venaca Grad Kragujevac tradicionalno se seća oktobarskih žrtava iz 41. i 44. godine.

I ove godine 20. oktobra komemoracija će biti održana kraj spomenika u naselju Bagremar, u znak sećanja na Srbe i Jevreje streljane u oktobru 41.

Danas će biti odata i pošta pripadnicima sovjetske Crvene armije koji su poginuli u borbama za oslobođenje Kragujevca u oktobru 1944. godine, a us pomen na žrtve revolucionarnog terora biće služen parastos kod Gromovića ulaza.

Povodom obeležavanja 21. oktobra u Kragujevcu će boraviti veliki broj stranih delegacija. Susret prijatelja trebalo bi da da i značajan doprinos evropskoj politici mira, tolerancije i razumevanja.

U znak sećanja na gimnazijalce stradale tragičnog oktobra 1941. godine, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji će i ove godine biti otragnizovana svečana akademija. Najstarija škola u Srbiji na ovaj način obeležiće i svoj dan.

Brojni gosti Kragujevca će zajedno sa predstavnicvima lokalne samouprave prisustvovali antiratnoj manifestaciji Velikom školskom času.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu