NSZ: Ove godine na evidenciju prijavljeno 7760 nezaposlenih lica - iKragujevac


Vesti

Prema podacima kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje od početka godine na evidenciju je prijavljeno 7.760 lica.

Prijavom na evidenciju nezaposlena lica ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i novčanu naknadu u određenim slučajevima, a po osnovu radnog staža.

Jedan od prvih uslova za ostvarivanje novčane naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje jeste da radni odnos nije prestao sporazumno ili krivicom zaposlenog. Pravo na novčanu naknadu imaju lica koja su proglašena tehnološkim viškom, kojima je prestala funkcija na random mestu ili istekao rad na određeno vreme. I zaposleni po osnovu privremenih i povremenih poslova, takođe imaju pravo na novčanu nadoknadu.

Dužina primanja novčane naknade utvrđuje se na osnovu dužine radnog staža. Ranije je staž utvrđivan na osnovu radne knjižice, što se pre svega odnosilo na lica kojima su ostale dve godine do sticanja prava na punu penziju, a koja su mogla da ostvare primanja preko nacionalne službe za zapošljavanje. Prema novoj odredbi Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje dužan je da dostavi potvrdu o dužini staža, a na osnovu plaćanja poreza i doprinosa od strane poslodavca, što ranije nije bio slučaj.

Za prijavu na evidenciju i ostvarivanje prava na novčanu naknadu neophodno je da nezaposlena lica dostave sledeću dokumentaciju.
Novčana naknada na mesečnom nivou u proseku iznosi 13 do 15 hiljada dinara, a visina zavisi od broja radnih dana, što predstavlja 80 odsto od minimalne zarade u Srbiji, dok lica koja imaju dve godine do penzije ostvaruju pravo na novčanu naknadu u iznosu od 25 do 30 hiljada dinara na mesečnom nivou.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu