KG: Grejanje na čvrsta goriva najpovoljnije i ove zime - iKragujevac


Vesti

Grejanje na drva i ugalj i dalje je najpovoljnije, a ovim energentima najviše se približilo grejanje na struju, jer je i pored poskupljenja od 1. avgusta povoljnije od grejanja na zemni gas.

Kragujevačka Energetika novu sezonu počinje sa starom cenom, odnosno za stan od 50 kvadrata gradjani i dalje plaćaju 4600 dinara mesečno.

Za potrošače daljinskog grejanja na startu grejne sezone neće biti povećanja računa. Iako je "Energetika" predložila poskupljenje, Gradsko veće se još nije izjasnilo o tom predlogu.

Najskuplji oblik grejanja i dalje je gas. Cena za domaćinstva od 1. oktobra 2015.godine je 38,46 dinara odnosno 42,30 dinara sa pdv-om po kubnom metru. U najhladnijim zimskim danima, računi za gas obično dostižu vrtoglave sume.

Sve veći broj gradjana zbog ove cene gasa prelazi ili na struju ili čvrsta goriva. Pored poskupljenja, struja je ove sezone povoljniji energent od daljinskog i grejanja na gas. Najisplativije su TA peći koje akumuliraju noću kada je struja jeftinija i tako značajno mogu da uštede.

Metar drva kod individualnih prodavaca je 40 do 50 eura, a znatno jeftinije je na stovarištima, koja obezbedjuju i prevoz. Najveći broj ljudi za grejanje kuća koristi drva i ugalj, na čiju isporuku gradjani čekaju od 10 do 15 dana.

Može se kupiti manja količina uglja u džakovima, koja je na taj način i skuplja, odnosno košta 1200 dinara po toni, kažu zaposleni na stovarištu.

Bez obzira na to što se omogućava odloženo plaćanje i popust za penzionere, i dalje se dešava da sugradjani imaju novac samo za nabavku početnih zaliha, a potom energente kupuju naknadno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu