Obeležen Dan opštine Rekovac - iKragujevac


Vesti

Dana 17.10.2014. godine obeležen je Dan opštine Rekovac – dan kada je Levač oslobođen u Drugom svetskom ratu. Svečanost su obeležili brojni događaji i to: svečano puštanje u rad dubinskog bunara DB-5 na izvorištu „Donje polje“ u Rekovcu, polaganje venaca palim borcima u spomen parku i izložba slika spomen obeležja palim borcima u oslobodilačnim ratovima u narodnoj biblioteci „Dr Milovan Spasić“.

Centralni događaj bila je Svečana sednica Skupštine opštine Rekovac u sali Doma kulture gde je u prisustvu brojih gostiju iz zemlje i inostranstva predstavljen video izveštaj rada aktuelne skupštinske većine. Ovom prilikom predsednik Skupštine opštine i predsednik Opštine Rekovac dodelili su priznanja, pre svega živim borcima iz opštine Rekovac, za doprinos oslobođenju Levča, ali i drugim ljudima i organizacijama koje su pomogle opštini u različitim prilikama. Priznanja su dobili pojedinci i preduzeća koja su pomogla u otklanjanju posledica poplava, pojedinci i preduzeća koja su doprinela razvoju opštinske infrastrukture, ustanove za uslešan rad i razvoj, kao i učenici osnovnih i srednje škole za postignute rezultate.

Kako je rečeno na svečanoj sednici, opština želi da vodi odgovornu politiku u korist svih građana a prioriteti u narednom periodu, pored komunalne i putne infrastrukture biće razvoj poljoprivrede i turizma ali i zapošljavanje.

Opština Rekovac u saradnji sa privatnim sektorom, radi na izgradnji prve toplane u Srbiji na bio energiju koja će pored zagrevanja prostorija moći da proizvodi i električnu energiju.

Radove na izgradnji toplane obišli su predstavnici opštinske vlasti, zajedno sa drugim gostima povodom obeležavanja dana ove opštine.

Kako je najavljeno, uskoro će početi grejanje javnih ustanova a zatim i građana Rekovca.

Opština je u ovaj posao uložila oko 35 miliona dinara. Borislav Jovanović, vlasnik ''Topling grejanje'' Beograd kaže da će ova zajednička investicija biti značajna za građane, jer će cena grejanja, a zatim i struje biti povoljna.

U Rekovcu se završava i izgradnja kuhinjskog bloka u dvorištu internata srednje poljoprivredno veterinarske škole za oko 250 učenika, u vrednosti oko 10 miliona dinara.

Kako je rekao Ljubiša Stevanović, upravnik Internata, oko 100 učenika pohađa Internat, ali se očekuje da će ih biti više jer će se otvoriti novi smer za lov i ribolov, pa je i kuhinjski blok izgrađen za veći broj učenika.

Kako je rečeno na svečanoj sednici uz prisustvo brojnih gostiju, opština Rekovac uspela je da smanji dug koji je ostavila prethodna vlast za 54 miliona dinara.
Asfaltirano je 8 kilometara regionalnog puta, a ulagalo se u zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu i komunalnu privredu.

Predrag Đordjević, predsednik opštine Rekovac, rekao je da je prioritet prioriteta u ovoj opštini vodosnabdevanje, pa će građani imati čistu i zdravstveno sigurnu vodu kada se ugradi postrojenje za prečišćavanje vode na izvorištu. Tender je raspisan i očekuje se konačno rešenje ovog velikog problema Rekovca.

Tako je posle skoro 15 godina ponovo obeležen ovaj veliki dan za opštinu Rekovac i odata počast precima koji su svojim životima platili cenu slobode. Predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević rekao je da mu je veoma žao što je nakon šestooktobarskih promena zamenjen dan opštine i dao obeđanje da će se ovaj dan slaviti i u budućnosti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu