Viškovi hrane za siromašne i u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Srbija će biti prva zemlja u okruženju koja će doneti zakon o viškovima hrane, a ideja projekta je da svi oni koji nisu na listi narodnih kuhinja, a socijalno su ugroženi, dobijaju besplatan obrok.

Srbija će biti prva zemlja u okruženju koja će doneti zakon o viškovima hrane, a ideja projekta je da svi oni koji nisu na listi narodnih kuhinja, a socijalno su ugroženi, dobijaju besplatan obrok. Hrana bi se distribuirala iz institucija kao što su gerontološki centri, predškolske ustanove, ali i iz velikih trgovinskih lanaca.

Kragujevac je prvi srpski grad u kome je već zaživeo projekat o viškovima hrane, a njihovo iskustvo biće uneto i u nove propise. Oni već pomažu onima koji nisu na spisku narodne kuhinje, a imaju potrebu za obrokom. Besplatna porcija stiže bar dva puta nedeljno, a hranu kontroliše kragujevački Zavod za zaštitu zdravlja.

- Troškovi distribucije obroka su minimalni i niko od korisnika nije ostao bez jela - kaže Mlađan Dimitrijević, direktor Studentskog centra iz Kragujevca i član radne grupe. - Do sada je sva neiskorišćena hrana bila reciklirana, a sad je konačno upotrebljena u prave svrhe.

Najviše viškova hrane nastaje u studentskim menzama, restoranima pri gerontološkim centrima i vrtićima i to u vreme verskih praznika, kada se korisnici odriču nekog obroka. Studenti zbog obaveza na fakultetu često ne stignu na ručak, a vrlo često dame ne žele celu porciju. Na ovaj način niko nije oštećen, a ono što je ostalo se ne baca već prosleđuje najsiromašnijima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu