Izabran izvođač radova za prvu banku matičnih ćelija u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Firma "Banković" iz Crne Trave izabrana je, na međunarodnom tenderu, za izvođača radova na izgradnji Centra izvrsnosti u Kragujevcu, u čijem sklopu je i prva Banka matičnih ćelija u Srbiji, izjavio je danas rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević.

 Firma "Banković" je dala povoljniju ponudu od drugih - rekao je Arsenijević Tanjugu i naveo da je rok za izgradnju Centra izvrsnosti, u okviru kog će biti nekoliko naučnih centara, godinu dana.

Međunarodni tender za izbor izvođača radova raspisali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Jedinica za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj" (JUP) i on je krajem februara objavljen u Službenom glasniku Evropske unije, kao i na portalu javnih nabavki, i web stranici JUP-a.

Prema rečima Arsenijevića, izgradnja Centra izvrsnosti površine 11.000 kvadratnih metara, koji se finansira iz kredita Evropske unije, počeće po isteku roka za žalbe i potpisivanja ugovora sa izvodjačem radova.

Vrednost te investicije, koja se smatra najvećom za razvoj nauke u poslednjih nekoliko decenija, je 30 miliona evra.
Projektom je predviđeno da u okviru Centra izvrsnosti bude izgradjeno nekoliko naučnih centara i to Centar za istraživanje matičnić ćelija i Banka matičnih ćelija, Centar za funkcionalna istraživanja, za molekulska i celularna istraživanja, za morfološka istraživanja i za farmaceutska i farmakološka istraživanja.

Idejni nosilac tog nacionalnog projekta, genetičar svetskog glasa Miodrag Stojković, ranije je Tanjugu rekao da izgradnjom Banke matičnih ćelija gradjani Srbije neće morati da šalju uzorke u inostranstvo, kao i da će država na taj način zadržati mlade i perspektivne naučnike, a jedan broj njih će se vratiti iz inostranstva.
Prema rečima Stojkovića, Srbija svake godine šalje uzorke matičnih ćelija na zamrzavanje negde drugde i zbog toga godišnje gubi osam miliona evra.

Inače, firma "Banković" iz Crne Trave, od februara ove godine radi i na izgradnji 210 stanova, ukupne površine oko 10.000 kvadratnih metara, za mlade naučenike u Kragujevcu, a koji bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.
Reč je o investiciji vrednoj sedam miliona evra koja se, takodje, finansira iz kredita Evropske unije.

Stanovi su po kriterijumima Evropske investicione banke namenjeni mladim naučnim radnicima do 35. godine života, kao i naučnicima koji žele da se vrate u Srbiju.
Najviše je stanova, oko stotinu, površine 35 kvadratnih metara, jedan broj je od oko 50 kvadrata, a u manjem procentu su stanovi površine od 80 kvadratnih metara, namenjeni porodicama.

Projekat izgradnje stanova za mlade naučenike i Centra izvrsnosti pri Univerzitetu u Kragujevcu, pokrenut je pre četiri godine.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu