KG: Obeležena 54. godišnjica Centra za socijalni rad - iKragujevac


Vesti

Centar za socijalni rad “Solidarnost“ danas je radno obeležio 54. godišnjicu rada i postojanja u sali Skupštine grada u prisustvu kolega, predstavnika institucija socijalne zaštite iz Šumadijskog okruga.

U saradnji sa Komorom socijalne zaštite Republike Srbije predstavljen je “Kodeks profesionalne etike stručnih radnika socijalne zaštite“. Savetovalište za brak i porodicu predstavilo je novi broj svog časopisa Savetovalište, a godišnjica je bila prilika da se između dva obeležavanja dana Centra, stručnoj javnosti predstave i postignuća u radu Centra za socijalni rad “Solidarnost“ u Kragujevcu.

U momentu kada obeležavamo dan Centra i pogledamo statističke podatke Centra za socijalni rad, zaključujemo da je broj korisnika povećan za određeni procenat, koji ne pokazuje drastično povećanje u odnosu na prethodne godine, ali što se tiče složenosti samih predmeta, mi imamo drastično povećanje. Povećan broj prijava za nasilje govori u prilog ove konstatacije. U odnosu na prošlu godinu kada je evidentirano je 700 prijava za nasilje u porodici, ove godine je taj broj, do današnjeg dana, veći od 1000. To podrazumeva da Centar kontinuirano mora da radi na unapređenju ukupne organizacije i kompetencija stručnih radnika i ukupne međusektorske saradnje – istakao je Momir Borić, direktor Centra za socijalni rad Solidarnost.

Prema njegovim rečima, period između dve godišnjice obeležila je intenzivna saradnja sa lokalnom samoupravom. Izmirena su sva dugovanja i obaveze koje proizilaze iz Odluke o socijalnoj zaštiti Grada Kragujevca, što će znatno olakšati rad Centra u narednom periodu. Ta dugovanja iznosila su oko 10 miliona dinara.

- Drago nam je da se danas radno obeležava dan Centra za socijalni rad «Solidarnost» koji je odličan partner lokalne samouprave i u realizaciji svih prava u skladu sa Odlukom o socijalnoj zaštiti grada Kragujevca. Mi se nadamo da smo i mi dobar partner Centru, zato što je grad Kragujevac odgovorna lokalna samouprava koja je uspela da u ovoj godini izmiri sve obaveze prema Centru, a samim tim i prema korisnicima sistema socijalne zaštite. To je jedna odgovorna politika jer je pre svega reč o ljudima koji se nlaze u nejednakom društvenom položaju i kojima je potrebna podrška i oslonac – kaže Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Period između dve godišnjice obeležilo je jačanje međusektorske saradnje u procesu rešavanja problema nasilja u porodici i formiranje Lokalnog tima za sprečavanje zloupotrebe dece za prošnju. Unapređen je Sporazum o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija na području grada Kragujevca u situacijama nasilja u porodici i drugim slučajevima nasilja prema deci. Ukupan broj zahteva u 2015. godini je povećan (1.1.2014.g. – 30.9.2014.g - 10469, 1.1.2015g. – 30.9.2015.-10803) za 3,2%.

Ukupan broj prijava o nasilju u porodici je povećan, što ukazuje na značajno povećanje vidljivosti problema nasilja, u čemu značajnu ulogu imaju mediji sa kojima Centar za socijalni rad Solidarnost neguje kontinuiranu saradnju i dobre partnerske odnose.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu