NSZ anketira poslodavce - iKragujevac


Vesti

Nacionalna služba za zapošljavanje do kraja ovog meseca sprovodi istraživanje tržišta rada i anketira poslodavce koji posluju u Srbiji, sa ciljem da se stvori jedinstvena baza podataka o neophodnim veštinama i znanjima koje potencijalni zaposleni treba da poseduju.

Na ovaj način, Nacionalna služba će doći i do podataka o deficitarnim radnim mestima, koje će proslediti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Kragujevačka Filijala, anketiraće oko 200 poslodavaca u privatnom i državnom sektoru.

''Anketa poslodavaca'' koju realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, u Srbiji se sprovodi već pet godina za redom.

Cilj je da u direktnom kontaktu sa poslodavcima, Nacionalna služba za zapošljavanje dođe do podataka, kakav je radnik danas potreban poslodavcima i koje bi veštine trebalo da ima.

"Na osnovu dobijenih podaka, Nacionalna služba bi trebalo što bolje da ''skroji'' usluge, odnosno mere koje će kasnije sprovoditi i da vidimo koje bi to obuke bile neophodne da pružimo nezaposlenim licima, da bi što bolje odgovorili na potrebe poslodavaca. Konkretno, nešto oko 200 preduzeća u Kragujevcu će biti anketirano, i u javnom i u privatnom sektoru, mala, srednja i velika preduzeća. Ovom prilikom bi apelovao na poslodavce da se odazovu anketiranju, veoma je bitno, u krajnjoj liniji, poslodavci će imati najviše koristi od toga, jer ćemo moći da uskladimo sve naše programe, sa njihovim potrebama", rekao je za RTK Miloš Kašiković, savetnik za zapošljavanje NSZ.

''Anketa poslodavaca" trebalo bi da identifikuje deficitarnih zanimanja u svim regionima, kao i po privrednim sektorima. Dobijene informacije biće od značaja za NSZ, ali i obrazovne institucije.

"Svrha ankete je i jeste, ako je moguće da se mapiraju potencijalna deficitarna mesta kod poslodavaca, da bi se na osnovu tih rezultata i u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uskladili neki obrazovni profili, odnosno da vidimo kakvi bi planovi bili dalje za obrazovanje tog kadra", kazao je Miloš Kašiković.

Na nivou Srbije, do kraja meseca biće anketirano oko 7.000 poslodavaca. Ova metoda preuzeta je iz razvijenih evropskih zemalja i do sada se sprovodila uz podršku Evropske unije, a ovo je prvi put, da Nacionalna služba istraživanje sprovodi bez podrške evropskih projekata.

Na nivou Šumadije, oko 35.000 građana je na evidenciji NSZ-a, a od toga u Kragujevcu nešto preko 22.000. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu