Uklanjanje otpada sa deponije u Beloševcu u završnoj fazi (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Radovi na raščišćavanju deponije fabričkog otpada u Beloševcu, na parceli koja pripada “Zastava oružju“ privode se kraju, tako da će meštani tog naselja konačno moći da odahnu jer će biti rešen jedan od velikih ekoloških problema u gradu.

Tim povodom danas su radove na uklanjanju deponije obišli Vladimir Maksimović član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj, Radosav Matić v.d. direktora JKP “Čistoća“ i predstavnici “Zastava oružja“.

Procena je da je se na ovom prostoru nalazi oko 6000 kubnih metara otpada koji je tu lagerovan godinama iz većeg broja fabrika nekadašnje Zastave – fabrike automobila i kamiona, tapacirnice i drugih. U ovom trenutku ekipe “Čistoće“ rade sa šest kamiona u dve smene i do sada smo prevezli oko 2000 kubnih metara otpada – rekao je Radosav Matić. Kompletan otpad se deponuje na smetlište u Jovanovcu, s obzirom na to da smo od Instituta za zaštitu zdravlja, nakon obavljenih analiza, dobili potvrdu da je reč o bezopasnom otpadu.

Ova deponija bila je veliki problem za građane i lokalna samouprava je nalog za njeno uklanjanje izdala pre požara koji je, da podsetimo, izbio 26. marta, a potom 2. aprila. U procesu raščićavanja, prema rečima člana Gradskog veća Vladimira Maksimovića, požar nas je usporio jer smo nakon toga morali da radimo dodatne analize kako bismo utvrdili da li je produkt sagorevanja opasan ili ne. Nakon toga, započeli smo realizaciju zajedno sa fabrikom “Zastava oružje“ koja je zbrinula deo industrijskog otpada. Ceo posao finansira se sredstvima iz ekološkog fonda kroz program subvencija javno – komunalnom preduzeću “Čistoća“ za uklanjanje divljih deponija. Sredstva jesu velika ali nisu nedostižna i pokazalo se da je moguće obezebediti novac.

Ove godine kao što smo i obećali, podsetio je Maksimović, rešili smo i problem meštana Opornice odnosno pepelišta gde je “Energetika“ odlagala pepeo. Radovi u tom delu grada su mnogo obimniji, reč je o sanaciji, zatvaranju i rekultivaciji pepelišta na osnovu projekta koje je odobrilo resorno ministarstvo. To su bili višedecenijski problemi i trebalo je malo više vremena da budu rešeni, ali je najvažnije od svega da su meštani Beloševca i Opornice imali i strpljenja i razumevanja.

Paralelno sa ovim poslovima radimo i na rešavanju sistema upravljanja otpadom. Studiju, kako je rekao Vladimir Maksimović, očekujemo na proleće a nakon toga i realizaciju projekta rešavanja otpada ne samo u Kragujevcu nego i u čitavom regionu. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu