Kragujevčanina u Švajcarskoj proglasili za vrhunskog talenta, a on je tamo samo turista iz poražavajućeg razloga - iKragujevac


Vesti

Iako je na prijemnom ispitu za prestižnu muzičku akademiju u Švajcarskoj bio najbolji, Dimitrije Simić iz Kragujevca trenutno u Bernu boravi kao - turista.

Najviša ocena i raskošan talenat u „Hochschulle der kunste Bern“ opisani su kao briljantan, ali nedostaje - novac. Ako ne dobije vizu, od napretka i 12 godina truda neće biti ništa.

Majka Zorica ne radi, otac Milivoje je penzioner.

- Pomoć smo tražili od Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, ali oni kažu da je to moguće za master i doktorske studije. Do gradonačelnika nismo ni stigli. Dimitrije je otišao turistički, živi kod drugara u Švajcarskoj. Krenuo je juče na časove, ali do 15. oktobra mora da obezbedi 21.000 evra na računu - priča Zorica Simić. 

Dimitrije od prvog razreda osnovne škole ide u Muzički školu i svira harmoniku i pobednik je velikih takmičenja. I u osnovnoj i srednjoj bio je đak generacije.

- Prvu nagradu sam osvojio sa sedam godina na republičkom takmičenju. Takmičio sam se po celoj Evropi i u solo kategoriji sam pobedio, 2010, kada sam imao 14 godina. Posle toga sam se odlučio da se ozbiljno bavim muzikom. Počeo sam od male harmonike, pa srednje. Imao sam školske harmonike, a ova sa kojom sada sviram košta 7.000 evra - priča Dimitrije. - Trudim se da pobedim na nekom takmičenju, da možda dobijem kocertni instrument koji košta više od 15.000 evra - kaže. 

Majka Zorica kaže da je nosio hranu od kuće, paštetu i parče hleba...

- Teško mi je to jer nije mogao sa ostalom decom na večeru, da popije sok. Snalazili smo se kako znamo... Imamo divno dete, kome se dive najbolji profesori na svetu, ali nemamo novca.

Otac Mile kaže da će „sve da uradi za svog sina“.

Simići neće da kažu, ali pitanje da li ima koga da pomogne momku koji je dosad nizao samo uspehe - prosto se samo nameće. Jer, Dimitrije jeste ponos svoje porodice, ali i Srbije.

Za nastavak studija i vizu Dimitruju Simiću treba garancija od 21.000 evra

izvor: 24sata.rs

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu