Poginuli Kragujevčani na pruzi radili na crno?! - iKragujevac


Vesti

Smrt dvojice radnika, Đorđa Nikolića (60) iz Rume i Milenka Kojovića (55) iz okoline Kragujevca, koje je u sredu, dok su postavljali kablove za signalizaciju pored koloseka na pasareli iznad Beogradskog sajma, udario „BG voz”, pokrenula je ponovo pitanje zaštite radnika na radu. 

Posle provere koju je uradio Inspektorat za rad, ispostavilo se da dvojica nastradalih nisu bili na obaveznom socijalnom osiguranju, odnosno da su radili na crno. Poginule Nikolića i Kojovića angažovala je firma „Anker kop”, a ona je opet, kako nezvanično saznajemo, bila podizvođač preduzeća „Telefonkabl”.

Ostalo je nepoznato da li su radnici imali motorole, kako bi ih neko obavestio da voz nailazi. Inspektor rada koji je izašao na mesto gde se dogodila nesreća nije mogao da utvrdi koja su sredstva i opremu za zaštitu koristili poginuli s obzirom na to da ih je voz posle udara odgurao nekoliko desetina metara dalje od mesta nesreće.

Poslodavac je u pisanoj izjavi naveo da je stradalim licima dao na upotrebu zaštitni šlem, rukavice, cipele i radno odelo, ali nije poznato da li su radnici kod sebe imali motorole – rekli su u Inspektoratu za rad i napomenuli da od poslodavca još nisu dobili podatke o postojanju čuvara pruge. Svaki poslodavac dužan je da na mestu izvođenja radova sprovede mere bezbednosti. Ukoliko ti radovi traju duže od sedam dana, najmanje osam dana pre početka izvođač mora o tome da obavesti nadležnu inspekciju.  Poslodavac koji je radno angažovao stradala lica nije izvestio nadležno odeljenje inspekcije rada za grad o početku svog rada – napomenuli su u ovoj instituciji.

Da bi radnici koji rade na železnici bili zaštićeni u toku posla, trebalo bi da se poštuje Pravilnik o posebnim merama zaštite na radu u železničkom saobraćaju.

Kada na mestu gde se radi postoje opasne krivine, gde je nedovoljna vidljivost i preglednost, velika gustina saobraćaja, koloseka, dužina gradilišta, gde postoji veliki broj radnika… moraju se postaviti zaštitni čuvari ispred i iza radnika na pruzi. Oni objavljuju nailazak voza odgovarajućim zvučnim signalima. 

U Inspektoratu su istakli da će povodom pogibije dvojice radnika inspektor utvrditi sve okolnosti i činjenice o primeni mera bezbednosti i zdravlja na radu i na osnovu njih će preduzeti odgovarajuće mere.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu