Program obeležavanja Svetskog dana slepih - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu, 15. oktobra u organizaciji Okružne organizacije saveza slepih uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja RS i Grada Kragujevca biće održana centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slepih - najavio je na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama ove organizacije Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

Govoreći o organizaciji, Stošić je najavio prisustvo predstavnika 45 organizacija iz čitave Srbije i 37 predstavnika Saveza slepih iz Bugarske. Centralna tema i cilj programa ovogodišnje manifestacije obeležavanja Svetskog dana slepih biće posvećena afirmaciji mogućnosti slepih ljudi, informisanje javnosti o tome ali i uklanjanje predrasuda koje predstavljaju glavne barijere za ostvarivanje prava slepih u zapošljavanju, školovanju kao i o mogućnostima lakše integracije slepih u društvenu sredinu - istakao je Stošić, predsednik Saveza.

U prostorijama Saveza izloženi su radovi slepih žena koje u okviru projekta ''Zlatne ruke slepih žena'' finansira resorno Ministarstvo a predstavljeni su i medicinski aparati koje je Grad Kragujevac obezbedio članovima udruženja. U pitanju su govorni aparati koji slepom čoveku omogućuju samostalnu proveru krvnog pritiska i šećera u krvi. Prema rečima predsednika u narednom periodu očekuje se podrška i drugih instituicija u nabavljanju ovih aparata kako bi se život slepih ljudi učinio samostalnijim i dostojanstvenijim.

Centralni događaj obeležavanja Svetskog dana slepih održaće se u Kongresnoj sali Hotela Kragujevac sa početkom u 11,00 časova, dok će kulturno umetnički deo programa u okviru kojeg će nastupiti slepi izvođači iz Bugarske i Kragujevca biti održan na pozornici Pozorišta za decu u Domu sindikata.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu