Obuka za pružanje prve pomoći u saradnji sa Crvenim krstom - iKragujevac


Vesti

Uprava za vanredne situacije, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovala je obuku pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite za pružanje prve pomoći.

U okviru treninga, održana je i vežba ukazivanja pomoći unesrećenima u slučaju zemljotresa.

Prema rečima Zorana Kočovića, načelnika Uprave za vanredne situacije, pripadnici specijalizovanog voda civilne zaštite za pružanje prve pomoći u Kragujevcu obučavaju se za zbrinjavanje povređenih u slučaju većih katastrofa.

''Ova specijalizovana jedinica po formaciji broji 26 pripadnika. Oni se, kao i ostale jedinice civilne zaštite, obučavaju da deluju u slučaju prirodnih i drugih velikih nesreća, pre svega na spasavanju ljudi, ali i materijalnih, kulturnih i drugih dobara'', kaže Kočović.

Kragujevački vod civilne zaštite za prvu pomoć sačinjen je od vojnih obveznika koji su u tu jedinicu raspoređeni prema stručnim kriterijumima.

Njihovi treninzi i vežbe, poput simulacije ukazivanja pomoći u slučaju zemljotresa, realizuje se u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta, kaže Miloš Đorović, komandir jedinice.

''Obuka se sprovodi kontinuirano i stručno, tako da pripadnici jedinice, iako imaju zadatak da ukažu prvu nemedicinsku pomoć, mogu u vanrednim situacijama da povređenima spasu živote pre nego što stignu profesionalne medicinske ekipe'', naglašava Đorović.

Na području Šumadijskog upravnog okruga formirano je 11 specijalizovanih jedinica civilne zaštite različite namene za delovanje u vanrednim situacijama, sa ukupno 583 pripadnika.

Timovi se osposobljavaju i uvežbavaju u skladu sa planom, a njihova opremljenost neophodnim sredstvima iznosi 80 procenata. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu