OPREZNO Nesvakidašnja saobraćajna nezgoda u centru grada - iKragujevac


Vesti

Da je potrebna konstantna opreznost prilikom prelaska pešačkih prelaza u centru grada, pokazuje i današnja saobraćajna nezgoda koja se dogodila danas oko 14 časova.

Sredovečna žena je prilikom prelaska pešačkog prelaza u centru grada a na pešačkom prelazu kod Narodne banke Srbije, pri čemu zadobila telesne povrede, kada je na nju naleteo velikom brzinom naleteo biciklista, sredovečni muškarac.

Policija je stigla nakon što je Hitna pomoć odvezla povređenu ženu u Urgentni centar u Kragujevcu.

Biciklista je zaobilazio kolonu vozila u ulici Branka Radičevića, kada je naglo ušao na raskrsnicu Branka Radičevića i Glavne. Žena se u tom trenutku nalazila na pešačkom prelazu. 

Kod nas su uslovi takvi da biciklisti ne mogu da izbegnu učešće u saobraćaju. Iako Zakon ne previđa obavezu dobijanja dozvole za vožnju bicikla javnim putevima neophodno je da biciklisti budu upoznati sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

Zakon o bezbednosti saobraćaja i biciklisti 

Kada vozač sedi na biciklu i vozi ga, on ima status vozila u saobraćaju i na njega se odnose propisi na isti način kao i na druga vozila. Kada biciklista gura bicikl pored sebe, tada ima status pešaka i na njega se odnose propisi isto kao i na pešake.

Biciklista je dužan da postupa u skladu sa svojim statusom i propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnom signalizacijom i naredbama ovlašćenog službenog lica.

Biciklista je dužan da se u saobraćaju ponaša u sladu sa okolnostima na takav način da ne izaziva opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju.

Vozač bicikla je dužan da upravlja vozilom na način koji ne umanjuje stabilnost vozila i neometa druge učenike usaobraćaju, a naročito ne sme da: ispušta upravljač iz ruku, sklanja noge sa pedala, se pridržava za drugo vozilo, vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo za bicikl, dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano, ili prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja.

Biciklista ne sme da u toku vožnje koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko ne koristi opremu koja omogućava da obavlja razgovore tako da su mu obe ruke slobodne. Takođe ne sme da koristi audio ili video uređaje na način koji ga onemogućavaju da čuje i vidi druge učesnike u saobraćaju ili na drugi način ometaju njegovu pažnju prilikom upravljanja biciklom. Vozač bicikla ne sme držati slušalice na oba uva.

Prilikom skretanja biciklista je dužan da ostalim učesnicima u saobraćaju to najavi odručivanjem ruke na onoj strani na kuju namerava da skrene.

Prilikom uključivanja u saobraćaj, biciklista mora da se uveri da time neće ometati druge učesnike u saobraćaju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu